Przy piątku dobrze zjeść smakowitą rybkę. Delikatny dorsz występuje w tym daniu w towarzystwie pełnego smaku sosu z pieczonej papryki i szpinaku. Pysznie i zdrowo :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 2 filety z dorsza po 200 g.
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g. szpinaku
- 250 ml. śmietanki 30-36%
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Całe papryki piecz przez 30 minut. W połowie czasu odwróć na drugą stronę. Wyjmij papryki i włóż do foliowego worka, który następnie dokładnie zwiąż. Po 5 minutach worek otwórz i obierz papryki ze skórek. Następnie usuń gniazda nasienne i pestki. Upieczone papryki pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Po 2 minutach dorzuć czosnek pokrojony w plasterki, a po chwili kostkę z papryki. Podgrzewaj minutę, wlej śmietankę i dopraw sos solą i pieprzem. Redukuj sos 5 minut. Zblenduj, ale niezbyt dokładnie. Wrzuć szpinak, wymieszaj.
Do sosu włóż rybę, przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu 6 minut. Odkryj i duś kolejne 6 minut. Posyp koperkiem.
Podawaj z ryżem, ulubioną kaszą, soczewicą itp.
Smakowity pomysł na rybkę. Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się podoba 😊
Usuń