października 01, 2021

Dorsz w sosie paprykowym ze szpinakiem

Dorsz w sosie paprykowym ze szpinakiem


Przy piątku dobrze zjeść smakowitą rybkę. Delikatny dorsz występuje w tym daniu w towarzystwie pełnego smaku sosu z pieczonej papryki i szpinaku. Pysznie i zdrowo :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z dorsza po 200 g.
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g. szpinaku
  • 250 ml. śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Dorsz w sosie paprykowym ze szpinakiem


Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Całe papryki piecz przez 30 minut. W połowie czasu odwróć na drugą stronę. Wyjmij papryki i włóż do foliowego worka, który następnie dokładnie zwiąż. Po 5 minutach worek otwórz i obierz papryki ze skórek. Następnie usuń gniazda nasienne i pestki. Upieczone papryki pokrój w małą kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Po 2 minutach dorzuć czosnek pokrojony w plasterki, a po chwili kostkę z papryki. Podgrzewaj minutę, wlej śmietankę i dopraw sos solą i pieprzem. Redukuj sos 5 minut. Zblenduj, ale niezbyt dokładnie. Wrzuć szpinak, wymieszaj.

Do sosu włóż rybę, przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu 6 minut. Odkryj i duś kolejne 6 minut. Posyp koperkiem.

Podawaj z ryżem, ulubioną kaszą, soczewicą itp.



2 komentarze: