Cześć! Dziś mam coś w bardzo jesiennym klimacie. Prosty chlebek dyniowy w kolorze słoneczka :)
W środku chlebka jest dużo aromatycznego lubczyku. Ja go bardzo lubię, ale jeśli tylko masz ochotę, możesz go zastąpić innym ziołem lub nawet ich mieszanką :) Chleb jest bardzo przyjemnie mięciutki i puszysty!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (keksówka o wym. dna 8,5 x 23 cm.):
Zaczyn
- 15 g. świeżych drożdży
- 100 ml. lekko ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej
Ciasto
- cały zaczyn
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 250 g. mąki pszennej tortowej
- 250 g. pure z dyni hokkaido*
Oraz
- 3 duże gałązki lubczyku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 3-4 łyżki mąki pszennej
* Dynię pozbaw pestek i podziel na mniejsze kawałki. Upiecz w piekarniku (190°C) i zblenduj wraz ze skórką. Dynia jest dobrze upieczona, gdy widelec miękko wchodzi zarówno w miąższ, jak i skórkę dyni.
Składniki na zaczyn połącz ze sobą i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn spieni się i zacznie pracować, dodaj do niego mąkę, olej, jajko, sól i pure z dyni. Wymieszaj składniki i wyrabiaj łyżką lub w maszynie przez 5 minut.
Ciasto włóż do miski, przykryj ścereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
Listki lubczyku włóż do moździerza. Dodaj 2 łyżki oliwy i 1/2 łyżeczki soli. Rozgnieć na pastę.
Ciasto wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o krótszym boku wynoszącym 23 cm.
Całą powirzchnię ciasta posmaruj pastą z lubczyku. Zwiń ciasto jak roladę i włóż do natłuszczonej keksówki. Odstaw na 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Chleb posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem, a następnie posyp czarnuszką. Piecz na niższym poziomie przez 35 minut. Dla pewności sprawdź wypieczenie ciasta patyczkiem.
Chlebek pozostaw w blaszce na kratce do wypieków. Gdy będzie letni, wyjmij go z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz