października 13, 2021

Sałatka z kaczką i salsą gruszkową

Sałatka z kaczką i salsą gruszkową


Pyszna i pomysłowa sałatka z soczystą piersią z kaczki to dobra opcja na obiad lub kolację. Słodko-pikantna salsa z gruszki jest świetnym dopełnieniem tego dania!


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

Salsa:

  • 2 mniejsze gruszki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego


Sałatka:

  • 1 filet z piersi kaczki (około 250 g)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • po 1 dużej garści rukoli, roszponki i szpinaku
  • kilkanaście jabłuszek kaparów z zalewy
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Sos jogurtowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz

Sałatka z kaczką i salsą gruszkową


Skórę na filecie z kaczki natnij lekko nożem. Filet polej łyżką oleju, oprósz solą, czosnkiem granulowanym i pieprzem oraz listkami rozmarynu. Obróć go, aby cały pokrył się marynatą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w malutką kosteczkę. Wymieszaj z octem, posiekaną papryczką, miodem i sosem sojowym. Przełóż do rondelka i smaż na mocnym ogniu 2 minuty. Odstaw.

Jogurt wymieszaj z olejem i startym drobno czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Zamarynowaną pierś z kaczki połóż skórą na zimnej patelni. Patelnię rozgrzej i wytapiaj tłuszcz ze skórki na średniej mocy palnika. Co chwilę odlewaj z patelni wytopiony tłuszcz. Gdy skórka ładnie się zrumieni, przełóż filet na blaszkę i piecz skórką do góry 8 minut. Kaczkę wyjmij z piekarnika i połóż na desce, zostaw na 3-4 minuty.

Na talerzach rozłóż mieszankę sałat, polej sosem jogurtowym. Dodaj pokrojone jabłuszka kaparowe i prażone na suchej patelni orzechy. Kaczkę pokrój ostrym nożem na plastry i ułóż na sałacie. Dodaj salsę z gruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz