października 17, 2021

Faszerowane kolorowe papryki

Faszerowane kolorowe papryki kaszą i warzywami


Niedzielny obiad nie zawsze musi oznaczać schabowego, prawda? Ja w zasadzie już nie pamiętam kiedy go ostatnio jadłam ;) Dziś u mnie pojawi się właśnia ta kolorowa nadziewana papryka z dużą ilością warzyw pod kołderką z parmezanu :) Pysznie i zdrowo!


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (3 porcje):

  • 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej)
  • 200 g. bakłażana
  • 200 g. cukinii
  • 200 g. pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g. kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 g. parmezanu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Faszerowane kolorowe papryki kaszą i warzywami


Bulgur gotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź, ale wodę z gotowania zachowaj.

Papryki umyj, a następnie przetnij wzdłuż na pół. Pozostaw ogonki, a gniazda nasienne usuń. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania naciętą stroną ku górze.

Bakłażana, cukinię, selera naciowego oraz pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć czosnek, a po chwili pozostałe warzywa wraz z pieczarkami. Oprósz całość solą i smaż do momentu aż pieczarki i warzywa trochę zmiękną (około 6 minut).

Dodaj do warzyw bazylię i ugotowaną kaszę. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Wydrążone papryki wypełnij farszem i do każdej wlej po 1 łyżce wody z gotowania kaszy. Na wierzchu każdej nadzianej papryki rozłóż starty parmezan. Możesz też położyć dodatkowe plasterki pieczarek.
Do naczynia wlej wrzącą wodę tak, aby sięgała 1/3 wysokości faszerowanych papryk. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj papryki przez 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz