Niedzielny obiad nie zawsze musi oznaczać schabowego, prawda? Ja w zasadzie już nie pamiętam kiedy go ostatnio jadłam ;) Dziś u mnie pojawi się właśnia ta kolorowa nadziewana papryka z dużą ilością warzyw pod kołderką z parmezanu :) Pysznie i zdrowo!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (3 porcje):
- 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej)
- 200 g. bakłażana
- 200 g. cukinii
- 200 g. pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g. kaszy bulgur
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 60 g. parmezanu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
Bulgur gotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź, ale wodę z gotowania zachowaj.
Papryki umyj, a następnie przetnij wzdłuż na pół. Pozostaw ogonki, a gniazda nasienne usuń. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania naciętą stroną ku górze.
Bakłażana, cukinię, selera naciowego oraz pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć czosnek, a po chwili pozostałe warzywa wraz z pieczarkami. Oprósz całość solą i smaż do momentu aż pieczarki i warzywa trochę zmiękną (około 6 minut).
Dodaj do warzyw bazylię i ugotowaną kaszę. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Wydrążone papryki wypełnij farszem i do każdej wlej po 1 łyżce wody z gotowania kaszy. Na wierzchu każdej nadzianej papryki rozłóż starty parmezan. Możesz też położyć dodatkowe plasterki pieczarek.
Do naczynia wlej wrzącą wodę tak, aby sięgała 1/3 wysokości faszerowanych papryk. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj papryki przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz