Przepyszne krewetki w bardzo egzotycznym pikantnym sosie. Możesz je podać z pieczywem, ryżem lub ulubionym makaronem.
Jeśli tak jak ja uwielbiasz krewetki zapraszam Cię do wypróbowania również tych przepisów:
- GRILLOWANA CUKINIA Z KREWETKAMI
- WYTRAWNY DUTCH BABY Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI (z realizacją tego przepisu zaczekaj do wiosny, ale nie zapomnij o nim. Połączenie smaków jest boskie!)
- ZUPA KUKURYDZIANA Z KREWETKAMI
- ZUPA KREWETKOWA
- MAKARON Z ALGAMI MORSKIMI Z KREWETKAMI
- KLUSKI Z RUKOLĄ I KREWETKAMI
- GRZANKO-TOSTY Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 250 g. surowych oczyszczonych krewetek z ogonkami
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 lub 1 papryczka chili
- sok z 1 pomarańczy (150 ml)
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 2 cm. kawałek imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 3 listki limonki kaffir (mogą być suszone)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Na patelnię wlej olej. Rozgrzej i wrzuć cebulę posiekaną w piórka oraz kawałki imbiru. Smaż 2 minuty. Dodaj posiekany czosnek i chili, smaż aż cebula zacznie się rumienić. Wlej sok z pomarańczy i limonki, sos rybny oraz miód, dorzuć listki limonki kaffir i trawę cytrynową przekrojoną wzdłuż na pół. Gotuj 5 minut.
Przykryj patelnię pokrywką i zestaw z palnika na 5 minut.
Patelnię ponownie postaw na palnik, zdejmij pokrywkę i wyciągnij trawę cytrynową. Włóż krewetki i kolendrę. Gotuj na mocnym ogniu 2 minuty, co chwilę mieszając.
Dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody. Energicznie wymieszaj do zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz