października 25, 2021

Krewetki z sosie tajskim

Krewetki w sosie tajskim


Przepyszne krewetki w bardzo egzotycznym pikantnym sosie. Możesz je podać z pieczywem, ryżem lub ulubionym makaronem.

Jeśli tak jak ja uwielbiasz krewetki zapraszam Cię do wypróbowania również tych przepisów:

  1. GRILLOWANA CUKINIA Z KREWETKAMI
  2. WYTRAWNY DUTCH BABY Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI (z realizacją tego przepisu zaczekaj do wiosny, ale nie zapomnij o nim. Połączenie smaków jest boskie!)
  3. ZUPA KUKURYDZIANA Z KREWETKAMI
  4. ZUPA KREWETKOWA
  5. MAKARON Z ALGAMI MORSKIMI Z KREWETKAMI
  6. KLUSKI Z RUKOLĄ I KREWETKAMI
  7. GRZANKO-TOSTY Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI

Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (2 porcje):

  • 250 g. surowych oczyszczonych krewetek z ogonkami
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 lub 1 papryczka chili
  • sok z 1 pomarańczy (150 ml)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 cm. kawałek imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 3 listki limonki kaffir (mogą być suszone)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Krewetki w sosie tajskim


Na patelnię wlej olej. Rozgrzej i wrzuć cebulę posiekaną w piórka oraz kawałki imbiru. Smaż 2 minuty. Dodaj posiekany czosnek i chili, smaż aż cebula zacznie się rumienić. Wlej sok z pomarańczy i limonki, sos rybny oraz miód, dorzuć listki limonki kaffir i trawę cytrynową przekrojoną wzdłuż na pół. Gotuj 5 minut.
 
Przykryj patelnię pokrywką i zestaw z palnika na 5 minut.

Patelnię ponownie postaw na palnik, zdejmij pokrywkę i wyciągnij trawę cytrynową. Włóż krewetki i kolendrę. Gotuj na mocnym ogniu 2 minuty, co chwilę mieszając.
Dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody. Energicznie wymieszaj do zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem lub makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz