Lubię kuchnię orientalną. Za niepowtarzalne głębokie smaki umami i za różnorodność dominujących przypraw i ziół. Jakiś czas temu zgłębiałam tajniki świetnego japońskiego ramenu. Kiedy otrzymałam propozycję zrecenzowania książki o zupie pho – nie wahałam się ani chwili. Mało o niej wiedziałam.
„Pho. Kultowa zupa z Wietnamu” to
pięknie wydana książka kulinarna Wydawnictwa Prószyński i S-ka, która właśnie
dzisiaj – 14 października ma swoją premierę.
Pho to danie lekkie, zdrowe i
smaczne. Jest nie tylko jedną z najsłynniejszych zup z makaronem, to także
prawdopodobnie jedna z najbardziej różnorodnych zup na świecie. Stała się
daniem kultowym. Na całym świecie przygotowuje się ją zarówno z wołowiną, jak i
z kurczakiem, w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.
Autorami pozycji są Simi i Stefan
Leistnerowie – podróżnicy i blogerzy kulinarni. Od 2011 r. relacjonują swoje
podróże i prezentują najnowsze przepisy na blogu www.asiastreetfood.com. Jest to najczęściej odwiedzany
w Niemczech blog kulinarny i podróżniczy poświęcony kulturze i kuchni
azjatyckiej. Wcześniejsze publikacje Simi i Stefana nagrodzone zostały Gourmand
World Cookbook Award.
Książka zachwyca barwnymi
ilustracjami nie tylko zupy pho, lecz również fotografiami społeczności
wietnamskiej i miejsc, w których przyrządza się najlepsze wersje pho. Zawiera
znacznie więcej niż same przepisy na tą niezwykłą zupę. Znajdziesz w niej także
bardzo ciekawe informacje o kulturze kulinarnej Wietnamu, o tym jak powstała
zupa pho i skąd wzięła się jej nazwa.
Co ważne jeśli chodzi o te wszystkie informacje? Jest rzeczowa! Nie zalewa potokiem dodatkowych zbędnych informacji, które po dwóch dniach zostałyby zapomniane. To swoiste ABC zupy pho. Dowiadujesz się najważniejszych zasad przyrządzania pho i jej składników od kości, mięsa, bulionu, makaronu, po dodatki, przyprawy i zioła. Dzięki temu możesz tę pyszna zupę z makaronem ryżowym z powodzeniem przygotować w domu.
Kiedy już poznasz najważniejsze zasady i produkty potrzebne do stworzenia przepysznej pho, na kolejnych stronach odkryjesz 22 przepisy na różnorodne wersje pho. Od zup na wołowinie, kurczaku czy warzywach po dania pho – smażony makaron pho, sałatkę a nawet pizzę! Tak! Pho to nie tylko zupa!
Super jest również to, że w
książce każda nazwa dania zapisana po wietnamsku jest słowo po słowie
tłumaczona na język polski. Autorzy stworzyli też swego rodzaju mini
słowniczek, dzięki któremu zamawianie wymarzonej pho w Hanoi czy Saigonie nie
będzie dla nikogo problemem.
„Pho. Kultowa zupa z Wietnamu” to
książka-nauczycielka. Oprócz istoty i podstaw przygotowywania kultowego dania
Wietnamu nauczyła mnie i uświadomiła, że warto szukać w swojej kuchni sposobu
na własną ulubioną pho. Tak właśnie powstała moja pho zbliżona dosyć do phở gà
roti (zupy z makaronem ryżowym i grillowanym kurczakiem). U mnie kurczak
gotował się cały i stworzył przepyszny bulion, zaś wkładką jest mocno
zrumieniona do chrupiącej skórki gotowana pierś.
*Post powstał we współpracy z Wydawnictwem Prószyński i S-ka.
Zobacz sobie też ofertę trójmiasto przeprowadzki. Jesli planujecie przeprowadzkę to jestem pewna, że będzie wam łatwiej wszystko ogarnąć z pomocą profesjonalnej firmy. My przeprowadzaliśmy się w lutym i żałuję, że nie wynajęliśmy nikogo do pomocy. Męczyliśmy się z wszystkim cały weekend.
OdpowiedzUsuń