grudnia 14, 2021

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony


Oto mój przepis na taki mocno przyśpieszony barszcz na zakwasie ;) Buraki lekko zakwaszam octem na noc, a następnego dnia gotuję powolny, pyszny i aromatyczny barszczyk :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (6 porcji):

  • 500 g. obranych surowych buraczków
  • 50 ml. octu spirytusowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka majeranku

  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 15 cm. kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 1/2 dużego jabłka
  • garstka suszonych grzybów
  • 5 ząbków czosnku w łupinkach
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 litry wody
Oraz:
  • 250 g. startych na tarce surowych buraczków
  • 4 ząbki czosnku drobno starte
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu


Barszcz czerwony



Obrane buraki pokrój w plasterki, wymieszaj w misce z cukrem, octem i majerankiem. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na noc na blacie kuchennym.

Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad palnikiem. Umieść w dużym garnku razem z obranymi i pokrojonymi na kawałki warzywami, grzybami, czosnkiem w łupinkach, liściami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Dodaj jabłko wraz ze skórką i przygotowane dzień wcześniej buraki z octem. Wlej wodę i doprowadź pomału do zagotowania.

Gotuj wywar około 3 godzin na małym ogniu tak, aby barszcz tylko "pyrkał". Możesz częściowo przykryć garnek pokrywką.

Po 3 godzinach zcedź barszcz. Do czystego barszczu dodaj sól, pieprz, ocet, starte buraki i czosnek, cukier oraz majeranek. Zagotuj powoli i znowu gotuj na bardzo małej mocy palnika przez 15 minut. Zestaw garnek z palnika i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie znowu odcedź.

Spróbuj barszcz i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z uszkami lub pasztecikami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz