Oto mój przepis na taki mocno przyśpieszony barszcz na zakwasie ;) Buraki lekko zakwaszam octem na noc, a następnego dnia gotuję powolny, pyszny i aromatyczny barszczyk :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (6 porcji):
- 500 g. obranych surowych buraczków
- 50 ml. octu spirytusowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majeranku
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/2 średniej wielkości selera
- 15 cm. kawałek pora
- 1 duża cebula
- 1/2 dużego jabłka
- garstka suszonych grzybów
- 5 ząbków czosnku w łupinkach
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 litry wody
Oraz:
- 250 g. startych na tarce surowych buraczków
- 4 ząbki czosnku drobno starte
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majeranku
- sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu
Obrane buraki pokrój w plasterki, wymieszaj w misce z cukrem, octem i majerankiem. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na noc na blacie kuchennym.
Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad palnikiem. Umieść w dużym garnku razem z obranymi i pokrojonymi na kawałki warzywami, grzybami, czosnkiem w łupinkach, liściami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Dodaj jabłko wraz ze skórką i przygotowane dzień wcześniej buraki z octem. Wlej wodę i doprowadź pomału do zagotowania.
Gotuj wywar około 3 godzin na małym ogniu tak, aby barszcz tylko "pyrkał". Możesz częściowo przykryć garnek pokrywką.
Po 3 godzinach zcedź barszcz. Do czystego barszczu dodaj sól, pieprz, ocet, starte buraki i czosnek, cukier oraz majeranek. Zagotuj powoli i znowu gotuj na bardzo małej mocy palnika przez 15 minut. Zestaw garnek z palnika i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie znowu odcedź.
Spróbuj barszcz i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z uszkami lub pasztecikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz