Obok pierniczków to u mnie obowiązkowy wypiek na święta. Cudownie kruche i delikatne ciasteczka z mielonych migdałów ozdabiają pięknie stół, a także stanowić mogą słodki uroczy podarunek :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (70-80 sztuk małych ludzików):
- 100 g. blanszowanych migdałów
- 200 g. mąki pszennej + do podsypywania
- 65 g. cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 120 g. zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- migdały do rączek ludzików (opcjonalnie)
Migdały zmiel na mąkę. Wymieszaj je na stolnicy razem z mąką pszenną, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodaj pokrojone drobniutko masło i połącz je z mąką siekając nożem na jak najmniejsze kawałeczki.
Wbij jajko i dodaj aromat migdałowy. Ponownie siekaj, a następnie zagnieć rękami gładkie ciasto. Schłódź je w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 4 mm. i wykrawaj ludziki foremką. Układaj na blaszkach wyłóżonych papierem do pieczenia. Opcjonalnie na brzuszki ludzików możesz położyć po jednym migdale i przykleić do nich rączki ludzików. Odciśnij oczka oraz uśmiechy na ciasteczkach.
Ciasteczka piecz w nagrzanym piekarniku przez 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz