Jeśli już nie masz siły na dojadanie świątecznych potraw i masz ochotę na coś zupełnie innego, to mam dla Ciebie idealne smaczne rozwiązanie :)
Przygotuj sobie flexi burgera z dobrej, ekologicznej wieprzowiny Goodvalley! Będzie do niego pasować jabłko w
postaci przyjemnie pikantnej konfitury oraz modra kapusta przyrządzona z orientalnym twistem. Dodaj jeszcze soczystego i odświeżającego ogórka i pyszny sycący posiłek gotowy :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 2 burgery wieprzowe Goodvalley
- 2 bułki burgerowe
- 2-4 liście sałaty lodowej
- 2 plastry sera cheddar
- 1 nieduży świeży ogórek
- 1 łyżka oleju
Orientalna modra
kapusta:
- 250 g. poszatkowanej czerwonej kapusty
- 200 ml. soku pomarańczowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska cynamonu
- sok i skórka otarta z 1/2 limonki
- 75 ml. czerwonego wina
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 1 duże jabłko
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
W rondelku na oleju zeszklij drobno posiekaną czerwoną cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, wymieszaj i smaż 3 minuty. Wlej czerwone wino i zaczekaj aż odparuje. Wrzuć do kapusty anyż, cynamon, tymianek i wlej sok pomarańczowy. Dopraw wstępnie solą i pieprzem. Przykryj rondelek pokrywką i duś kapustę 30 minut. Następnie dodaj sok i skórkę z limonki. Posyp kapustę mąką pszenną i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 2 minuty. Jeśli potrzeba dopraw kapustę i odstaw do przestudzenia.
Jabłko obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Zetrzyj na małych oczkach tarki i włóż do rondelka. Wsyp cukier, dodaj posiekaną drobniutko papryczkę, ocet oraz sos sojowy. Praż jabłko pod przykryciem około 30 minut.
Bułki burgerowe przekrój na pół. Zgrilluj na suchej patelni rozkrojoną stroną do dołu aż się zrumienią.
Na patelnię wlej
olej i smaż burgery na średniej mocy palnika, po 4-5 minut z
każdej strony. Pod koniec smażenia połóż na burgery po plasterku sera cheddar i przykryj
patelnię pokrywką, aby ser się rozpuścił.
* Wpis powstał we współpracy z marką Goodvalley.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz