Dziś mam dla Ciebie bardzo prostą i smaczną sałatkę śledziową z buraczkami i... anchois :) Fileciki anchois nie są jednak aż tak bardzo wyczuwalne w sałatce, za to fajnie podkręcają jej smak. Wypróbuj koniecznie! :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (5-6 porcji):
- 200 g. filetów śledziowych odsączonych z zalewy octowej
- 2 średnie buraki
- 2 średnie ziemniaki
- 4 jajka
- 1/2 mniejszej cerwonej cebuli
- 2 łyżki drobno startego korzenia selera
- 8 filecików anchois
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Odsączone z zalewy filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie przez godzinę. Osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w kostkę lub paseczki.
Buraki i ziemniaki umyj, a następnie ugotuj w mundurkach w osobnych garnkach. Po wystudzeniu obierz ze skórek.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz z łupinek.
Buraki zetrzyj na dużych oczkach, jajka i ziemniaki pokrój w większą kostkę.
Cebulę drobniutko posiekaj. Anchois pokrój w malutką kosteczkę.
Wszystkie przygotowane składniki sałatki wrzuć do miski, dodaj majonez i dopraw. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny dla przegryzienia smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz