Kocham mięsne pasztety, ale od czasu do czasu lubię też upiec całkowicie wegetariański. Taki pasztet jaglany z warzywami świetnie sprawdzi się na święta :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (10 porcji):
- 200 g kaszy jaglanej
- 650 ml słonego bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 10 cm kawałek pora
- 4 pieczarki
- 50 ml oleju + do posmarowania foremki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + do posypania foremki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego lubczyku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj starte na tarce marchewkę i pietruszkę, posiekany por i pokrojone w kostkę pieczarki. Posyp solą i smaż, aż warzywa zmiękną i lekko się zarumienią.
Kaszę wypłucz w zimnej wodzie i odcedź. Przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem. Gotuj pod przykryciem 17 minut. W czasie gotowania nie mieszaj kaszy.
Po ugotowaniu kaszę przełóż do kielicha blendera. Dodaj warzywa, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, lubczyk, sos sojowy i gałkę muszkatołową. Zblenduj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z jajkiem i bułką tartą.
Keksówkę o wymiarach około 9 x 19 cm posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Nadmiar bułki pozostaw na dnie blaszki. Masę przełóż do foremki.
Piecz w 180°C przez 45 minut. Wystudź w keksówce.
Ale smakowicie wygląda ten pasztet. Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuń