Dziś mam przepis na trochę inną wersję ryby po grecku. Dodatek suszonych pomidorów sprawia, że warzywa nabierają głębszego i ciekawszego smaku. Koniecznie wypróbuj w te święta! :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (5-6 porcji):
- 800 g. białej ryby (np. mintaja lub miruny)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- 3 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/2 małego selera
- 10 cm. kawałek pora
- 200 g. suszonych pomidorów odsączonych z oleju
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml. wody
- olej do smażenia ryby
- sól, pieprz
Rybę dokładnie oszusz papierowymi ręcznikami. Pokrój na mniejsze kawałki i oprósz z obu stron solą i pieprzem. Obtocz w mące pszennej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przełóż na ręczniki papierowe dla odcieknięcia tłuszczu. Ułóż usmażone kawałki ryby na dnie ceramicznego naczynia.
Obrane marchewki, pietruszkę i selera zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na dużą patelnię wlej olej z suszonych pomidorów i wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz por. Smaż 3 minuty, następnie dodaj starte warzywa, oregano, bazylię, słodką paprykę i około 1/2 łyżeczki soli. Przesmaż warzywa często mieszając przez 5 minut.
Dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy i wlej wodę. Wrzuć suszone pomidory posiekane w cienkie paseczki. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywą i duś na niewielkim ogniu przez 30 minut.
Zdejmij pokrywkę i duś kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Ciepłe warzywa rozłóż równomiernie na rybę ułożoną w naczyniu. Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż rybę po grecku do lodówki. Najlepiej smakuje po 24 godzinach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz