grudnia 16, 2021

Ryba po grecku z suszonymi pomidorami

Ryba po grecku z suszonymi pomidorami


Dziś mam przepis na trochę inną wersję ryby po grecku. Dodatek suszonych pomidorów sprawia, że warzywa nabierają głębszego i ciekawszego smaku. Koniecznie wypróbuj w te święta! :)

Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (5-6 porcji):
  • 800 g. białej ryby (np. mintaja lub miruny)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 10 cm. kawałek pora
  • 200 g. suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml. wody
  • olej do smażenia ryby
  • sól, pieprz

Ryba po grecku z suszonymi pomidorami



Rybę dokładnie oszusz papierowymi ręcznikami. Pokrój na mniejsze kawałki i oprósz z obu stron solą i pieprzem. Obtocz w mące pszennej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przełóż na ręczniki papierowe dla odcieknięcia tłuszczu. Ułóż usmażone kawałki ryby na dnie ceramicznego naczynia.

Obrane marchewki, pietruszkę i selera zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na dużą patelnię wlej olej z suszonych pomidorów i wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz por. Smaż 3 minuty, następnie dodaj starte warzywa, oregano, bazylię, słodką paprykę i około 1/2 łyżeczki soli. Przesmaż warzywa często mieszając przez 5 minut.

Dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy i wlej wodę. Wrzuć suszone pomidory posiekane w cienkie paseczki. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywą i duś na niewielkim ogniu przez 30 minut.
Zdejmij pokrywkę i duś kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Ciepłe warzywa rozłóż równomiernie na rybę ułożoną w naczyniu. Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż rybę po grecku do lodówki. Najlepiej smakuje po 24 godzinach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz