grudnia 18, 2021

Piernik długodojrzewający

Piernik długodojrzewający czekoladowy


Dziś nareszcie przyszedł czas na pieczenie piernika długodojrzewającego, który leżakował w lodówce przez 5 tygodni (tutaj znajdziesz przepis na ciasto >> klik <<). Spokojnie można go też upiec już po 4 tygodniach. Postanowiłam przełożyć go obłędną konfiturą z pomarańczy. Musisz jej spróbować! Dzięki temu, że po części przygotowana jest z całej pomarańczy ze skórką, jej smak jest niepowtarzalny, wykwintny i mega dobrze komponuje się ze słodkim czekoladowym piernikiem. Jeśli po przełożeniu piernika część konfitury Ci pozostanie, zamknij ją w słoiczku i podaruj komuś :) 


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!


 



Składniki na konfiturę z pomarańczy:

  • 6 pomarańczy
  • 250 g. cukru
  • 250 ml. wody
  • 1 laska cynamonu
  • 150 g. gotowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa:
  • 100 g. mlecznej czekolady
  • 50 g. gorzkiej czekolady
  • 25 g. masła
  • 6 łyżek mleka
Potrzebujesz:
  • kilka łyżek mąki pszennej do podsypywania


Piernik długodojrzewający czekoladowy



Wyjmij ciasto na piernik z lodówki i przełóż na posypaną mąką stolnicę. Zagnieć ciasto rękami, aby było jednolite. Podziel ciasto na 3 równe części.

Blaszkę o wymiarach około 21x25 cm. (to wymiary dna blaszki) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C (grzanie góra-dół).

Pierwszą część ciasta rozwałkuj podsypując mąką na prostokąt o wymiarach dna blaszki. Przełóż do blaszki i piecz 12 minut. Po lekkim ostygnięciu wyjmij pierwszy blat piernika z blaszki i upiecz kolejne dwa blaty. Wystudzone blaty przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.

Z pięciu pomarańczy zetnij całą skórkę razem z białą powłoką. Jedną pomarańczę wyszoruj dokładnie i pozostaw z pomarańczową skórką. Wszystkie pomarańcze pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon. Zagotuj i gotuj na średniej mocy palnika przez 35 minut. Gdy płynu odparuje ponad połowę, przełóż konfiturę do kielicha blendera i zblenduj na mus. Przetrzyj go przez sito, aby pozbyć się ewentualnych kawałków pestek. Dodaj kandyzowaną skórkę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Zimną konfiturę wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia przełóż blaty piernika konfiturą odwracając je do góry spodem (w ten sposób mniej konfitury wypłynie poza piernik). Na ostatni blat połóż ciężką deskę i wstaw na 8-10 godzin do lodówki (możesz dodatkowo obciążyć deskę np. jakimś słoikiem z przetworami.

Zdejmij deskę i przytnij nierówne brzegi piernika, a następnie przekrój ciasto wzdłuż na pół. Dzięki temu otrzymasz dwa pierniki. 

Czekolady połamane na kawałki wrzuć do rondelka, dodaj masło i mleko. Podgrzej na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Nie zagotowuj, od razu po rozpuszczeniu udekoruj wierzch i brzegi pierników polewą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz