grudnia 29, 2021

Tortille z białymi kiełbaskami

Tortille z białymi kiełbaskami


Dobrej jakości biała kiełbaska nada się nie tylko na śniadanie albo do żurku, ale też świetnie sprawdzi się jako przekąska. Bedzie miłym i przepysznym zaskoczeniem np. dla gości na imprezie. Może przygotujesz takie tortille na Sylwestra lub przyjęcie karnawałowe?


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (3 porcje):

Sałatka z czerwonej kapusty:
  • 200 g. poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Sos ziołowy: 
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz


Tortille z białymi kiełbaskami



Posiekaną kapustę wrzuć do gotującej się wody i gotuj 1 minutę. Odcedź i odstaw do wystudzenia.

Kapustę wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą oraz octem, olejem i miodem. Tak przygotowana sałatkę dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut dla przegryzienia smaków.

Przygotuj sos ziołowy. Czosnek zatrzyj drobno na tarce i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem.

Białe kiełbaski zgrilluj z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej.

Na każdy placek tortilli nakładaj po trochę sosu, posiekanych liści sałaty lodowej, sałatki z czerwonej kapusty, plasterków ogórka i  kukurydzy z puszki. Dodaj po 2 zgrillowane kiełbaski na jeden placek tortilli. Tak przygotowane tortille zwiń i zgrilluj na rozgrzanej patelni grillowej, aż placki staną się rumiane i chrupiące.

* Wpis powstał we współpracy z marką Goodvalley.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz