grudnia 30, 2021

Zrazy faszerowane grzybami

Zrazy faszerowane grzybami


Zrazy przygotowane z karkówki wieprzowej są niezwykle soczyste i aromatyczne. Nie przygotowałam klasycznych zrazów. To wariacja na ich temat, ponieważ nadziane są grzybami. Takie danie podaj np. z kluseczkami i będzie super na uroczysty świąteczny obiad.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (4 porcje):

  • 2 op. karkówki wieprzowej Goodvalley (600 g.)
  • 50 g. suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szkl. bulionu np. drobiowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Zrazy faszerowane grzybami


Suszone grzyby wrzuć do garnka i zalej 2 szkl. wody. Gotuj na małej mocy palnika 30 minut. Odcedź i przestudź. Ugotowane grzyby posiekaj jak najdrobniej.

Na maśle i oliwie z oliwek podsmaż cebule pokrojone w drobną kostkę. Gdy zaczną się rumienić dodaj grzyby, listki tymianku i sos sojowy. Duś na małym ogniu przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Zestaw patelnię z palnika, dodaj bułkę tartą i dopraw farsz pieprzem. Wymieszaj. 

Weź dwa plastry karkówki i ułóż na desce tak, aby lekko zachodziły na siebie. Przykryj folią spożywczą i rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, łącząc mięso w jeden cienki płat. To samo zrób z pozostałą karkówką. Oprósz mięso z obu stron solą i pieprzem. 

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Na płatach karkówki ułóż wałeczki uformowane z farszu grzybowego. Zwiń zrazy i posyp słodką papryką. Usmaż je na oleju na mocnym ogniu, rumieniąc z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i piecz 15 minut.

Zrazy wyjmij z naczynia. Płyn spod pieczenia zlej na patelnię po smażeniu mięsa. Podgrzej, a następnie dolej bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną. Mieszaj, aż sos się zagotuje i zagęści.

Zrazy podawaj z sosem oraz np. kluskami śląskimi, kopytkami, kaszą lub ziemniakami.

* post powstał we współpracy z marką Goodvalley.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz