Zrazy przygotowane z karkówki wieprzowej są niezwykle soczyste i aromatyczne. Nie przygotowałam klasycznych zrazów. To wariacja na ich temat, ponieważ nadziane są grzybami. Takie danie podaj np. z kluseczkami i będzie super na uroczysty świąteczny obiad.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 2 op. karkówki wieprzowej Goodvalley (600 g.)
- 50 g. suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szkl. bulionu np. drobiowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Suszone grzyby wrzuć do garnka i zalej 2 szkl. wody. Gotuj na małej mocy palnika 30 minut. Odcedź i przestudź. Ugotowane grzyby posiekaj jak najdrobniej.
Na maśle i oliwie z oliwek podsmaż cebule pokrojone w drobną kostkę. Gdy zaczną się rumienić dodaj grzyby, listki tymianku i sos sojowy. Duś na małym ogniu przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Zestaw patelnię z palnika, dodaj bułkę tartą i dopraw farsz pieprzem. Wymieszaj.
Weź dwa plastry karkówki i ułóż na desce tak, aby lekko zachodziły na siebie. Przykryj folią spożywczą i rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, łącząc mięso w jeden cienki płat. To samo zrób z pozostałą karkówką. Oprósz mięso z obu stron solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Na płatach karkówki ułóż wałeczki uformowane z farszu grzybowego. Zwiń zrazy i posyp słodką papryką. Usmaż je na oleju na mocnym ogniu, rumieniąc z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i piecz 15 minut.
Zrazy wyjmij z naczynia. Płyn spod pieczenia zlej na patelnię po smażeniu mięsa. Podgrzej, a następnie dolej bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną. Mieszaj, aż sos się zagotuje i zagęści.
Zrazy podawaj z sosem oraz np. kluskami śląskimi, kopytkami, kaszą lub ziemniakami.
* post powstał we współpracy z marką Goodvalley.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz