stycznia 05, 2022

Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy


Bardzo prosty w przygotowaniu krem, za to niesamowicie smaczny. Możesz też podać go z grzankami.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (3 porcje):

  • 250 g. pieczarek
  • 180 g. obranych ziemniaków
  • 5 cm. kawałek białej części pora
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 ml. słodkiej śmietanki 18%
  • 500 ml. bulionu warzywnego
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól, pieprz


Krem pieczarkowy


Pieczarki i ziemniaki pokrój w małą kostkę (2 pieczarki pokrój w grubsze plasterki i odłóż).

Do garnka wlej oliwę i dodaj 1 łyżeczkę masła. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj posiekany czosnek i pieczarki. Wymieszaj i duś około 5 minut.
Wlej bulion i gdy się zagotuje wrzuć ziemniaki oraz drobno pokrojony por. Przykryj garnek porywką i gotuj 15 minut.

Wlej sos sojowy i śmietankę, dodaj listki tymianku i zagotuj. Zupę zblenduj na gładki krem i dopraw solą oraz pieprzem.

Na łyżeczce masła podsmaż plasterki pieczarek wraz ze słonecznikiem, aż się zrumienią. Połóż na wierzch wyporcjowanej zupy.



1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
    Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń