Bardzo prosty w przygotowaniu krem, za to niesamowicie smaczny. Możesz też podać go z grzankami.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (3 porcje):
- 250 g. pieczarek
- 180 g. obranych ziemniaków
- 5 cm. kawałek białej części pora
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 ml. słodkiej śmietanki 18%
- 500 ml. bulionu warzywnego
- 3 gałązki tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Pieczarki i ziemniaki pokrój w małą kostkę (2 pieczarki pokrój w grubsze plasterki i odłóż).
Do garnka wlej oliwę i dodaj 1 łyżeczkę masła. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj posiekany czosnek i pieczarki. Wymieszaj i duś około 5 minut.
Wlej bulion i gdy się zagotuje wrzuć ziemniaki oraz drobno pokrojony por. Przykryj garnek porywką i gotuj 15 minut.
Wlej sos sojowy i śmietankę, dodaj listki tymianku i zagotuj. Zupę zblenduj na gładki krem i dopraw solą oraz pieprzem.
Na łyżeczce masła podsmaż plasterki pieczarek wraz ze słonecznikiem, aż się zrumienią. Połóż na wierzch wyporcjowanej zupy.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com