stycznia 08, 2022

Burgery z serem brie i marynowaną cukinią

Burgery z serem brie i marynowaną cukinią


Dziś, przy okazji współpracy z marką Goodvalley, mam dla Ciebie propozycję na burgera wieprzowego z delikatnym serem brie. Do tego świetnie pasuje wyrazista w smaku rukola oraz chrupiąca marynowana cukinia.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

  • 2 burgery wieprzowe Goodvalley
  • 2 bułki burgerowe
  • 4 plastry sera brie
  • 2 garstki rukoli
  • 4 cienkie plasterki czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju

Marynowana cukinia:
  • 1 mała cukinia
  • 200 ml. białego octu winnego
  • 100 ml. wody
  • 150 g. cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego


Burgery z serem brie i marynowaną cukinią



Cukinię należy zamarynować dzień wcześniej. 
Pokrój cukinię wraz ze skórką w długie cieniutkie paski obieraczką do warzyw. Ocet zagotuj z wodą, cukrem, gorczycą, kolendrą, koprem włoskim i pokruszonym liściem laurowym. Marynatę odstaw, a gdy będzie zimna zalej nią paski cukinii ułożone ciasno w słoiku. Wstaw słoik do lodówki (najlepiej na minimum 8 godzin).

Składniki na sos musztardowy wymieszaj w miseczce.

Przekrojone na pół bułki zgrilluj na suchej patelni rozkrojoną stroną do dołu aż się zrumienią i podgrzeją. Możesz też wstawić je do rozgrzanego piekarnika na 4 minuty.
Na patelnię wlej olej i smaż burgery na średniej mocy palnika, po około 4-5 minut z każdej strony.

Wnętrza bułek posmaruj przygotowanym sosem. Na spody bułek kładź rukolę, na nią burgery, następnie ser brie, plasterki cebuli i wstążki piklowanej cukinii. Przykryj burgery wierzchami bułek.

*Post powstał we wspólpracy z marką Goodvalley.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz