Jak niedziela, to przychodzę z czymś słodkim i absolutnie przepysznym. Jagielnik o smaku batoników bounty. Zdrowy wegański deser na bazie kaszy jaglanej, płatków owsianych i napoju owsianego.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki:
Spód
- 80 g. gorzkiej czekolady
- 6 łyżek napoju owsianego
- 50 ml. wrzącej wody
- 8 suszonych daktyli
- 5 suszonych fig
- 120 g. płatków owsianych błyskawicznych
Masa kokosowa:
- 180 g. kaszy jaglanej
- 900 ml. napoju owsianego
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/4 łyżeczki soli
- 130 g. wiórków kokosowych
Polewa:
- 80 g. gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek napoju owsianego
Spód:
Figi i daktyle zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw do wystygnięcia.
Następnie zblenduj na papkę.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Połamaną na kawałki czekoladę umieść w garnku. Wlej napój owsiany i podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Dodaj zblendowane owoce i płatki owsiane, wymieszaj. Masę przełóz do tortownicy i wylep nią spód. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Masa kokosowa:
Kaszę wsyp do dużego garnka i praż co chwilę mieszając, aż zacznie wydzielać przyjemny orzechowy zapach. Wlej napój owsiany, mieszaj i zagotuj. Przykryj garnek pokrywką. Kaszę gotuj na małym ogniu bez mieszania 18 minut.
Wsyp sól, ksylitol lub cukier i wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze 2 minuty. Przełóż masę do blendera kielichowego i dokładnie zblenduj. Wylej następnie na spód i wyrównaj wierzch. Po wystudzeniu wstaw do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
Połamaną na kawałki czekoladę umieść w rondelku. Wlej napój owsiany i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Zdejmij obręcz tortownicy i polej jagielnik polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz