stycznia 14, 2022

Ciasto snickers

Ciasto snickers


Bardzo szybkie ciasto snickers bez pieczenia. Jedyny czas, który musisz poświęcić przed zjedzeniem go, to czas jego chłodzenia przez 8 godzin :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (blaszka o wym. dna 21x25 cm.):

  • 400 g. herbatników typu petit beurre
  • 150 g. dobrze schłodzonego serka mascarpone
  • 320 g. dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 350 g. masy krówkowej (kajmaku)
  • 200 g. czekolady mlecznej
  • 50 g. czekolady gorzkiej
  • 250 g. masła orzechowego
  • 330 g. prażonych niesolonych orzeszków ziemnych


Ciasto snickers


Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Dno blaszki wyłóż warstwą herbatników ułożonych jeden obok drugiego.

Do miski przełóż mascarpone oraz 200 g. śmietanki. Miksuj na wysokich obrotach, aż ubije się gęsty krem (nie ubijaj zbyt długo, dobrze schłodzone składniki ubiją się w mniej niż minutę). Do ubitej masy dodaj 150 g. masy krówkowej i szybko zmiksuj. Połowę tego kremu rozsmaruj na herbatnikach w blaszce. Na kremie ułóż następną warstwę herbatników. Do drugiej połowy kremu dodaj 100 g. masła orzechowego, dobrze połącz i schowaj taki krem do lodówki.

Do rondelka wlej 70 g. śmietanki i wrzuć połamane na kawałeczki: 50 g. gorzkiej czekolady i 100 g. mlecznej. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy czekolady rozpuszczą się i połączą dobrze ze śmietanką odstaw rondelek na 5 minut. Następnie rozsmaruj czekoladę na herbatnikach w blaszce i od razu rozsyp na niej równomiernie 150 g. orzeszków ziemnych. Na orzeszkach rozsmaruj krem w lodówki, ten z dodatkiem masła orzechowego.
Na kremie ułóż kolejną warstwę herbatników.

Na herbatnikach rozsmaruj 150 g. masła orzechowego, a na nim poukładaj ostatnią warstwę herbatników.

Na ostaniej warstwie herbatników rozsmaruj 200 g. masy krówkowej i rozsyp na niej 180 g. pozostałych orzeszków.

Teraz już tylko polewa. Do rondelka wlej 50 g. śmietanki i wrzuć połamane na kawałeczki 100 g. mlecznej czekolady. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy czekolada rozpuści się i połączy dobrze ze śmietanką odstaw rondelek na 3 minuty, a następnie polej czekoladą orzechy. 

Wstaw ciasto do lodówki na 8 godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz