Szybki przepis na przepyszne i wyrafinowane śniadanie. Tosty francuskie przygotowałam jedank nie na klasycznym pieczywie tostowym lecz na chałce :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 2 grubsze kromki chałki
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1 małe awokado
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
- szczypiorek do posypania
Mus musztardowy
- 2 łyżki serka typu philadelphia
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- sól, pieprz
Składniki na mus musztardowy wymieszaj w miseczce i dopraw do smaku.
Jedno jajko rozmieszaj z mlekiem i dopraw solą i pieprzem. Obtocz w takim jajku kromki chałki i smaż je na maśle do zrumienienia. Zdejmij z patelni.
W niedużym garnku zagotuj wodę (około 5 cm. wody od dna garnka). Wlej do wody ocet i zmniejsz moc palnika. Do filiżanki wbij delikatnie jajko aby żółtko się nie rozlało. W gotującej się wodzie zrób łyżką wir i płynnym ruchem wlej w jego środek jajko z filiżanki. Gotuj jajko 2 minuty, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy. To samo zrób z drugim jajkiem ( oczywiście gotuj w tej samej wodzie).
Awokado obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Na tostach rozsmaruj mus musztardowy i ułóż plasterki awokado. Na wierzchu połóż po jednym jajku w koszulce, które oprósz solą i pieprzem, a całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz