stycznia 12, 2022

Naleśniki z brokułem i cheddarem

Naleśniki z brokułem i cheddarem


Sposób na ciekawy obiad z wykorzystaniem naleśników. Tylko kilka składników, a smak fenomenalny i pyszne wegetariańskie danie gotowe! :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (4 szt.):

  • 160 g. mąki pszennej
  • 300 ml. mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
Nadzienie:
  • 1 brokuł
  • 160 g. sera cheddar
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz

Naleśniki z brokułem i cheddarem


Do mąki dodaj sól i cukier. Wbij jajko i wlej mleko. Zmiksuj ciasto na naleśniki i odstaw na 15 minut.

Zamieszaj porządnie ciasto i usmaż 4 duże i cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem.

Brokuł podziel na różyczki i gotuj przez 6 minut. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozpuść masło i usmaż na mniejszym ogniu drobno posiekaną cebulę przez około 4 minuty. Następnie dodaj obgotowanego brokuła, oregano i bazylię. Dopraw farsz solą i pieprzem i podsmażaj na małym ogniu 3 minuty.
Farsz przestudź i wymieszaj ze startym cheddarem.

Na środek naleśników połóż farsz i złóż naleśniki w koperty. Obsmażaj nadziane naleśniki na oliwie z oliwek, po około 4 minuty z obu stron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz