Tofu odpowiednio przygotowane potrafi naprawdę mocno zdziwić. Moje chrupiące tofu podałam na makaronie udon w aromatycznym lekko orzechowym sosie. Palce lizać!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 150 g. makaronu udon House of Asia
- 250 g. tofu naturalnego
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 szalotki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cm. imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty miso
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- około 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka syropu daktylowego (lub z agawy, klonowego)
- 2 łyżki pokruszonych prażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka sezamu
- listki kolendry do posypania
Makaron gotuj przez 5 minut. Odcedź i przepłucz zimną wodą.
Tofu pokrój w plasterki grubości około 8 mm. Obsyp z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć starty drobno czosnek i imbir. Po kilku sekundach dodaj szalotki posiekane w piórka oraz seler naciowy pokrojony w plasterki. Mieszaj i smaż około 3 minut.
Wlej na patelnię wodę i sos sojowy. Gotuj przez minutę, a następnie dodaj sok z limonki, syrop daktylowy, pastę miso i masło orzechowe. Dokłądnie wymieszaj i po minucie wrzuć łyżkę orzeszków oraz ugotowany makaron. Wymieszaj i zaczekaj aż makaron się podgrzeje.
Przygotowane tofu smaż na 2 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju, najlepiej na dużej patelni, aby plasterki tofu się ze sobą nie sklejały. Gdy tofu będzie już złocistego koloru z obu stron, ułóż je na wyporcjowanym makaronie. Danie posyp pozostałymi orzeszkami, sezamem i listkami kolendry.
*Post nie jest sponsorowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz