Pyszny i zdrowy obiad w zaledwie 20 minut. Łososia możesz również usmażyć na zwykłej patelni, a do sałatki wrzucić więcej ulubionych warzyw.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 2 łyżki sosu Ponzu od Kikkoman
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
- 2 filety z łososia po 150 g.
- 100 g. dzikiego ryżu
- 5-6 rzodkiewek
- 1/2 ogórka
- 2 garście ulubionej sałaty
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- sezam i szczypiorek do posypania
Filety z łososia obtocz w oleju i oprósz solą oraz pieprzem.
Ryż gotuj przez 20 minut, odcedź.
Sos Ponzu wymieszaj w miseczce z syropem daktylowym i skórką z cytryny.
Łososia zgrilluj z każdej strony na patelni grillowej (lub zwykłej).
Na talerzach rozłóż ryż wymieszany z 1 łyżką przygotowanego dressingu. Dodaj sałatę, plasterki ogórka i rzodkiewki oraz grillowanego łososia. Rybę oraz sałatkę polej dressingiem. Opcjonalnie posyp szczypiorkiem i sezamem.
*Wpis powstał we współpracy reklamowej z marką Kikkoman.
Wygląda smacznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuń