Przekąska, którą robi się dosyć szybko i wystarczy tylko kilka składników. Ja do moich spring rolls włożyłam ogórka i marchewkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zaszaleć i dołożyć innych ulubionych chrupiących warzyw :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (6 sztuk):
- 300 g. wieorzowego mięsa mielonego
- 25 g. pasty miso
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 małe jajko
- pieprz
Dip sojowy
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Oraz
- 6 okrągłych arkuszy papieru ryżowego
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
- sezam do posypania (opcjonalnie)
Mięso wymieszaj ze startym drobno czosnkiem, jajkiem i pastą miso. Ziarna kolendry rozgnieć dokładnie w moździerzu i dodaj do mięsa, dopraw pieprzem. Wyrób mięsną masę i uformuj z niej 6 podłużnych kotlecików.
Kotleciki usmaż z obu stron na rumiano. Smaż na mniejszej mocy palnika, aby mięso w środku nie było surowe. Odstaw kotleciki do przestudzenia.
Marchewkę obierz i potnij za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie wstążki. To samo zrób z ogórkiem ze skórką.
Składniki na dip wymieszaj w miseczce.
Bierz po 1 arkuszu papieru ryżowego z zanurzaj go w dużej misce z lekko ciepłą wodą na kilka sekund. Następnie rozłóż na desce zwilżonej zimną wodą i odczekaj około 30 sekund aż papier zmięknie.
Spring rolls będziemy zwijać tak jak krokiety. Na mokrym arkuszu połóż 1 kotlecik, a obok niego 2-3 wstążki marchewki oraz 2-3 wstążki ogórka. Zwiń spring rollsa i powtórz to samo z pozostałymi arkuszami papieru ryżowego.
Prezentuje się smacznie. Trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuń