stycznia 26, 2022

Placuszki z ziemniaków ze szpinakiem i jajkiem

Placuszki z ziemniaków ze szpinakiem i jajkiem


Dziś mam dla Ciebie przepis na placuszki, które możesz przyrządzić na syte śniadnie lub też na mały lunch. Można tutaj wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

  • 4 mniejsze ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
  • po 1 dużej szczypcie mielonej kozieradki, kurkumy, kolendy i kminku
  • sól, pieprz
Oraz
  • 2 łyżki oleju (do smażenia)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 małe jajka
  • 100 g. mrożonego lub świeżego szpinaku
  • szczypiorek do posypania


Placuszki z ziemniaków ze szpinakiem i jajkiem


Ziemniaki zetrzyj na tarce - połowę na dużych oczkach i połowę na drobniejszych.
Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, koperek i mielone przyprawy. Dopraw masę solą i pieprzem i wymieszaj.

Rękami zwilżonymi w zimnej wodzie uformuj 4 cienkie placki, które następnie usmaż na oleju na rumiano z obu stron. Przełóż na papierowy ręcznik.

Na patelni rozpuść masło i wrzuć stary drobno czosnek. Po kilku sekundach smażenia dodaj szpinak i duś go przez około 3 minuty aż zmięknie. Dopraw go solą i pieprzem.

Na osobnej patelni usmaż 4 jajka sadzone.

Na placuszkach rozłóż duszony szpinak. Na wierzch połóż po jajku sadzonym i posyp szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz