Dziś mam dla Ciebie przepis na placuszki, które możesz przyrządzić na syte śniadnie lub też na mały lunch. Można tutaj wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 4 mniejsze ugotowane ziemniaki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
- po 1 dużej szczypcie mielonej kozieradki, kurkumy, kolendy i kminku
- sól, pieprz
Oraz
- 2 łyżki oleju (do smażenia)
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 4 małe jajka
- 100 g. mrożonego lub świeżego szpinaku
- szczypiorek do posypania
Ziemniaki zetrzyj na tarce - połowę na dużych oczkach i połowę na drobniejszych.
Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, koperek i mielone przyprawy. Dopraw masę solą i pieprzem i wymieszaj.
Rękami zwilżonymi w zimnej wodzie uformuj 4 cienkie placki, które następnie usmaż na oleju na rumiano z obu stron. Przełóż na papierowy ręcznik.
Na patelni rozpuść masło i wrzuć stary drobno czosnek. Po kilku sekundach smażenia dodaj szpinak i duś go przez około 3 minuty aż zmięknie. Dopraw go solą i pieprzem.
Na osobnej patelni usmaż 4 jajka sadzone.
Na placuszkach rozłóż duszony szpinak. Na wierzch połóż po jajku sadzonym i posyp szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz