stycznia 22, 2022

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa


Dzisiaj pokażę Ci zupę cebulową podaną w troszkę inny super sposób. Zamiast klasycznych grzanek przygotowałam szybkie i proste parmezanowe paluchy z ciasta francuskiego. Zupa zagryzana takim chrupkim smakołykiem smakuje wspaniale!


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (4-5 porcji):

  • 800 g. obranej cebuli
  • 800 ml. bulionu warzywnego
  • 80 g. masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 150 ml. białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Paluchy parmezanowe
  • 300 g. ciasta francuskiego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Oraz
  • około 4 łyżek startego parmezanu do posypania zupy


Zupa cebulowa



Przygotuj paluchy z ciasta francuskiego. Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Płat ciasta wyjmij z lodówki i rozwiń. Na jednej połowie ciasta wzdłuż dłuższego boku rozsmaruj cieniutką warstwę majonezu. Majonez posyp ziołami prowansalskimi, a na to rozłóż równomiernie 3 łyżki startego sera.
Teraz w poprzek, czyli wzdłuż krótszego boku ciasta, tnij z ciasta paski szerokości 2,5 cm. Połowę każdego paska ciasta, na kórym nie ma majonezu i sera, podnieś i załóż na część paska z dodatkami. Chwyć tak złożony pasek w ręce i zwiń obracając go wokół własnej osi. Postępuj tak z każdym paskiem ciasta i układaj je na wyłóżonej papierem do pieczenia blaszce.
Pozostałą 1 łyżkę sera rozłóż na zwiniętych paluchach. Piecz przez 8-9 minut.

Cebulę pokrój w niezbyt cienki piórka.
W garnku rozpuść masło wraz z oliwą. wrzuć cebule, mieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez 15 minut (uważaj aby nie przypalić).
Dodaj do cebuli cukier, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i tymianek. Zmniejsz moc palnika na malutką i duś kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej wino, ustaw ogień na średni i zaczekaj aż większośc wina odparuje.
Wlej bulion, garnek częsciowo przykryj pokrywką i gotuj zupę 30 minut.

Podawaj zupę posypaną parmezanem, z paluchami francuskimi.




1 komentarz:

  1. Fajny przepis, ale zabrakło mi wyobraźni co do paluchów z parmezanem.Przydałaby się instrukcja obrazkowa. Renata

    OdpowiedzUsuń