Kocham sery pleśniowe, a do nich pasują jak ulał wszelkie owocowe akcenty. W lodówce miałam akurat borówki więc padło właśnie na nie. Szybka konfitura borówkowa z dodatkiem pomarańczy jest cudownym dopełnieniem tej wykwintnej grzanki :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 200 g. borówki amerykańskiej
- 1 łyżka cukru
- wyciśnięty sok i otarta skórka z połówki pomarańczy
- 2 grubsze kromki pszennego pieczywa
- 100 g. sera taleggio
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 1 łyżka masła
- listki bazylii i odrobina oliwy z oliwek do podania
Borówki wrzuć do niewielkiego garnka. Wsyp cukier, dodaj sok i skórkę z wcześniej wyparzonej pomarańczy. Postaw garnek na palnik i gotuj borówki aż puszczą sporo soku i rozpadną się, około 8 minut. Odstaw konfiturę do przestudzenia.
Ser pokrój na 4 grube plastry. Na patelni rozpuść masło, połóż kromki pieczywa i zrumień. Gdy chleb będzie przyrumieniony przewróć go na drugą stronę. Ułóż na kromkach po 2 plastry sera taleggio i przykryj patelnię pokrywką. Zmiejsz moc palnika na minimalną. Podgrzewaj grzanki aż ser rozpuści się na nich. Wyłóż na talerze.
Na rozpuszczonym serze połóż konfiturę z borówek oraz po plastrze szynki. Dodaj świeżą bazylię i opcjonalnie skrop grzanki odrobiną oliwy z oliwek.
Grzanka na bogato. Jedna wystarczy, żeby się najeść ;)
OdpowiedzUsuń