lutego 20, 2022

Jogurtowiec z galaretką

Jogurtowiec z galaretką


Taki jogurtowiec jest świetny zwłaszcza latem podczas upałów. Ja jednak pomyślałam, że jego kolory są idealne na trwający właśnie karnawał :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (tortownica o średnicy 22 cm.):

Galaretki:

  • po 50 g. galaretki truskawkowej, cytrynowej, agrestowej, o smaku owoców leśnych i niebieskiej
  • 1000 ml. wrzącej wody
Spód:
  • 150 g. herbatników
  • 70 g. masła
Masa jogurtowa:
  • 800 g. jogurtu naturalnego
  • 30 g. żelatyny
  • 50 ml. wody
  • 130 g. cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g. śmietanki 30%
Wierzch:
  • 150 g. śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kolorowa cukrowa posypka

Jogurtowiec z galaretką


Galaretki oraz spód przygotuj dzień wcześniej.
Każdy kolor galaretki zalej 200 ml. wrzątku i dokładnie wymieszaj (najlepiej po wymieszaniu przelać każdą galaretkę do płaskiego kwadratowego naczynia, np. plastikowych lub szklanych pojemników do przechowywania żywności). Po ostygnięciu wstaw wszystkie galaretki do lodówki, najlepiej na całą noc.

Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia, zamknij obręcz tortownicy tak, aby brzegi papieru wychodziły poza tortownicę (w ten sposób łatwiej będzie zdjąć później ciasto z blaszki).
Herbatniki zmiel jak najdrobniej. Masło rozpuść i dodaj do herbatników, wymieszaj. Przełóż kruszonkę z herbatników do formy i rózłóż po dnie dociskając ją mocno. Wstaw do lodówki.

Zastygnięte galaretki wyjmij z pojemników i pokrój w kostkę około 1/1 cm.

Żelatynę zalej 50 ml. zimnej wody i odstaw na 10 minut.
Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę zagotuj w rondelku z cukrem waniliowym. Odstaw z palnika i włóż napęczniałą żelatynę. Mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Jeśli potrzeba podgrzej jeszcze raz lekko zawartość rondelka. Odczekaj 5 minut, a następnie cały czas miksując jogurt wlej do niego śmietankę z żelatyną. Krótko i szybko zmiksuj, dodaj pokrojone galaretki i wylej masę na spód. Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na 8 godzin.



6 komentarzy: