Dziś małe połączenie kuchni włoskiej i francuskiej. Lagagne, w której nie ma makaronu? Tak! Właśnie coś takiego sobie wymyśliłam i wcieliłam mój pyszny plan w życie :) Ale to było dobre!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (6 porcji):
- 450 g. ciasta francuskiego (3 płaty o wymiarach około 30/18 cm.)
- 650 g. mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 czubata łyżka oregano
- 250 ml. wody
- 400 g. krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 300 g. startej mozzarelli
- 1 małe jajko
- sól, pieprz
Jeśli nie masz akurat formy do pieczenia o wymiarach 30/18 cm. możesz wziąć krótszą ale za to troszkę szerszą. Płaty ciasta francuskiego możesz sztukować, niekoniecznie muszą to być płaty w jednym kawałku :)
Na duża patelnię wlej 2 łyżki oleju. Wrzuć drobno posiekana cebulę i smaż 3-4 minuty aż trochę zmięknie. Dodaj przeciśnięty czosnek, posiekaną drobniutko paprykę oraz starte na tarce marchewkę i pietruszkę. Posyp 1/2 łyżeczką soli, mieszaj i smaż na średnim ogniu 5 minut.
Zdejmij warzywa z patelni i wlej na nią 2 łyżki oleju. Dodaj mięso mielone i smaż, od czasu do czasu mieszając około 10 minut. Dodaj następnie do mięsa usmażone wcześniej warzywa, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wodę i oregano. Wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Duś na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszaj, przez 30 minut. Zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze 5 minut. Dopraw mięso solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Spód formy do zapiekania posmaruj olejem i połóż ciasto francuskie. Rozłóż na nim połowę mięsa i posyp 1/3 mozzarelli. Ułóż drugi płat ciasta i rozłóż resztę mięsa. Posyp kolejną porcją sera. Na wierzchu ułóż ostatni płat ciasta i natnij go nożem porcując lasagne na 6 kawałków. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i posyp resztą mozzarelli.
Piecz lasagne przez 25 minut do zrumienienia. Jeśli będzie się zbyt szybko rumienić od góry, przełóż ją na najniższy poziom piekarnika.
Zawsze robiłam lazanię tradycyjną z płatami makaronu i sosem beszamelowym.
OdpowiedzUsuńSkusiłam się na lazanię z przepisu i nie zawiodłam się. Robi się szybciej, nie jest taka ciężka jak z makaronem i jest pyszna. Polecam
Często korzystam z Pani przepisów i lubię mieć w formie papierowej, czy byłaby możliwość dodania funkcji drukuj.
Cieszy mnie bardzo, że mój pomysł spodobał się Pani :) Niestety nie mam takiej możliwości na bloggerze...
UsuńBardzo dobry pomysł z przystrojeniem bazylią. Niby taki szczegół, a danie zaraz smaczniej wygląda.
OdpowiedzUsuńTo prawda, w końcu jedzenie ma cieszyć także oczy :)
UsuńCasino Game For Sale by Hoyle - Filmfile Europe
OdpowiedzUsuń› casino-games gri-go.com › casino-games 출장안마 › https://febcasino.com/review/merit-casino/ casino-games › casino-games Casino Game for sale by Hoyle on Filmfile 토토 사이트 Europe. Free shipping for 출장안마 most countries, no download required. Check the deals we have.