Od mega słodkich pączków na tłusty czwartek zdecydowanie wolę przygotować twarogowe oponki. Dziś dzielę się z Tobą moim sprawdzonym przepisem :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (około 40 sztuk):
- 300 g. półtłustego twarogu
- 2 żółtka
- 150 g. kwaśnej śmietany 18%
- 300 g. mąki pszennej + 3-4 łyżki do podsypywania
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do oprószenia
Twaróg rozgnieć w misce za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Na stolnicę wsyp mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj twaróg, żółtka, ocet i śmietanę. Składniki posiekaj najpierw nożem, a później zagnieć rękami na gładkie ciasto.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkowuj, podsypując w razie potrzeby mąką, na grubość około 1 cm. Następnie wykrawaj kółka szklanką, a w kółkach dziurki małym kieliszkiem. Skrawki ciasta ponownie zagniataj i dalej wykrawaj, aż do wykończenia całego ciasta. Oponki układaj na oprószonym mąką blacie.
Oponki wrzucaj po kilka sztuk na mocno rozgrzany olej, np. w niewielkim garnku. Olej powinien być do wysokości około 3 cm. od dna garnka. Zaczekaj aż oponki zezłocą się z jednej strony i odwróć je widelcem na drugą stronę. Usmażone wyłóż na papierowe ręczniki dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygną posyp oponki cukrem pudrem.
Pyszne oponki idealne na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńPyszne oponki do zjedzenia z samym cukrem pudrem lub ulubionym dżemem
OdpowiedzUsuń