lutego 16, 2022

Oponki serowe

Oponki serowe


Od mega słodkich pączków na tłusty czwartek zdecydowanie wolę przygotować twarogowe oponki. Dziś dzielę się z Tobą moim sprawdzonym przepisem :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (około 40 sztuk):

  • 300 g. półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 150 g. kwaśnej śmietany 18%
  • 300 g. mąki pszennej + 3-4 łyżki do podsypywania
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia


Oponki serowe



Twaróg rozgnieć w misce za pomocą tłuczka do ziemniaków. 

Na stolnicę wsyp mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj twaróg, żółtka, ocet i śmietanę. Składniki posiekaj najpierw nożem, a później zagnieć rękami na gładkie ciasto.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkowuj, podsypując w razie potrzeby mąką, na grubość około 1 cm. Następnie wykrawaj kółka szklanką, a w kółkach dziurki małym kieliszkiem. Skrawki ciasta ponownie zagniataj i dalej wykrawaj, aż do wykończenia całego ciasta. Oponki układaj na oprószonym mąką blacie.

Oponki wrzucaj po kilka sztuk na mocno rozgrzany olej, np. w niewielkim garnku. Olej powinien być do wysokości około 3 cm. od dna garnka. Zaczekaj aż oponki zezłocą się z jednej strony i odwróć je widelcem na drugą stronę. Usmażone wyłóż na papierowe ręczniki dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygną posyp oponki cukrem pudrem.


2 komentarze: