lutego 13, 2022

Pizzerinki francuskie

Pizzerinki francuskie


Kiedy nie masz czasu na zarabianie ciasta drożdżowego (lub zwyczajnie Ci się nie chce ;) ) ,a masz ochotę na małą przekąskę przypominającą pizzerkę, sięgnij po ciasto francuskie :)
Takie mini pizzerinki świetnie sprawdzą się zwłaszcza na imprezie, bo super smakują również na zimno.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (15 sztuk):
  • 300 g. ciasta francuskiego
  • 1 małe jajko
  • 5-6 pieczarek
  • 15 pasterków pomidora
  • 15 małych plastrów sera żółtego
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • ser typu parmezan do posypania
  • oliwa z oliwek do polania (opcjonalnie)


Pizzerinki francuskie


Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Ciasto francuskie rozwiń i potnij na 15 kwadracików. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każdy kwadracik ciasta połóż po plasterku sera żółtego, a na nim plaster pomidora oraz po dwa plasterki pieczarki. Ciasto na brzegach kwadratów posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czarnuszką.

Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 10 minut.

Po wyjęciu z pieca posyp pizzerinki startym parmezanem i polej odrobiną oliwy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz