marca 23, 2022

Kanapka klubowa z gorgonzolą i wędzonym kurczakiem



Wypasiona kanapka, w której wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Musisz jej spróbować.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (2 porcje):

  • 4 kromki pieczywa tostowego XXL
  • 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (możesz też użyć wędzony filet z piersi kurczaka)
  • 8 grubszych plastrów gorgonzoli
  • 6 plastrów pomidora
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 2 duże garście listków bazylii
  • 20 g. łuskanego słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1/4 szkl. oliwy z oliwek



Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Czosnek pokrój w plasterki i wrzuć do moździerza. Dodaj słonecznik i oliwę. Rozdrobnij. Dorzuć bazylię i ugnieć na pastę. Możesz też zamiast w moździerzu zrobić ją blenderem.

Z wędzonego kurczaka powycinaj płaskie kawałki mięsa.

Na patelni grillowej obsmaż z obu stron pieczywo. Ułóż kromki na blaszce i posmaruj każdą pastą z bazylii. Następnie ułóż po 2 plastry gorgonzoli. Zapiekaj w 180°C przez 5-6 minut. 

Na jednej z kromek ułóż listki szpinaku, połóż plasterki kurczaka i 2 plastry pomidora. Przykryj kolejną kromką i znowu szpinak, kurczak i pomidor. Ostatnią czwartą kromką zamknij kanapkę zapieczonym serem do dołu i dociśnij całość delikatnie. Wbij 2 patyczki do burgerów i przekrój całą kanapkę na pół.



2 komentarze:

  1. To musi być pyszne! Świetne zdjęcie, kanapka wygląda smakowicie i pewnie tak smakuje... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne dodatki, a kanapka wygląda lepiej niż w restauracji. :))

    OdpowiedzUsuń