marca 20, 2022

Krewetki z czosnkiem w maślanym sosie

Krewetki z czosnkiem w maślanym sosie


Właściwie nie wiem dlaczego dopiero teraz zamieszczam ten przepis :) Kto mnie juz trochę zna, ten na pewno wie, że jestem krewetkową maniaczką i je ubóstwiam. Właśnie w takiej postaci - klasycznie z czosnkiem, natką pietruszki i masłem lubię je najbardziej. Poniżej zdradzam Ci, jak uzyskać cudowny, gęsty maślany sos, w którym kretewki smakują najlepiej :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (1 porcja):

  • 8 szt. mrożonych lub świeżych surowych krewetek 16/20
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka plasterków papryczki chili
  • 25 ml. białego wytrawnego wina
  • 25 ml. gorącego bulionu warzywnego lub wody
  • 50 g. schłodzonego masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Krewetki z czosnkiem w maślanym sosie



Krewetki rozmroź i obierz z pancerzy pozostawiając jedynie pancerze na ogonkach. Usuń jelita (jeśli nie są już usunięte).

Czosnek i chili posiekaj w plasterki. Masło pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć krewetki, czosnek i chili. Oprósz krewetki solą i pieprzem. Gdy krewetki od spodu zrobią się troszkę różowe, przewróć je na drugą stronę. Gdy już z obu stron są różowe, ale w środku jeszcze surowe, wlej wino i wrzuć natkę pietruszki. Podkręć moc palnika na najwyższą i mieszając krewetki zaczekaj chwilę aż wino odparuje. 
Wlej od razu gorący bulion (palnik nadal na najwyższej mocy). Do mocno gotującego bulionu wrzuć kawałki zimnego masła i cały czas gotując zataczaj patelnią okrężne ruchy do czasu, aż utworzy się gęsty sos.
Proces przygotowywania takich krewetek nie powinien trwać dłużej niż 2 minuty.

Podawaj od razu ze świeżym chrupiącym pieczywem.



2 komentarze:

  1. Witaj! Nie wiem, czy bym zjadła, bo nie lubię owoców morza, ale kto wie... Ostatnio jadłam przepysznego śledzia, choć śledzi nie znoszę tak więc... Na zdjęciu Twoje krewetki wyglądają znakomicie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować zatem. Smaki czasem nam się zmieniają i nagle odkrywamy, że coś jednak lubimy :)

      Usuń