marca 09, 2022

Sajgonki z tofu i warzywami

Sajgonki z tofu i warzywami


Chrupiące sajgonki z marynowanym tofu i warzywami to pyszna przekąska dla tych, którzy uwielbiają kuchnię orientalną. Ja zajadałam je z pikantnym sosem miodowo-imbirowym.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (9 sztuk):

  • 9 arkuszy papieru ryżowego
  • 3-4 łyżki marynaty teriyaki od Kikkoman
  • 200 g. naturalnego tofu
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 cukinii
  • 1 kalarepa
  • 1-2 łyżki sezamu
  • listki świeżej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej ostrej papryczki
  • sól, pieprz



Tofu pokrój na 9 plasterków i zalej marynatą terijaki. Obtocz każdy plasterek tofu dokładnie w marynacie.

Marchewkę i kalarepę obierz ze skórki. Pokrój marchewkę, kalarepę i cukinię w cienkie plasterki, a te następnie w cieniutkie paseczki, na tzw. zapałkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć pokrojone warzywa oraz drobniutko posiekaną ostrą papryczkę. Oprósz całość solą i pieprzem i smaż często mieszając około 6 minut, aż warzywa trochę zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące.

Arkusze papieru ryżowego zanurzaj pojedynczo w szerokiej misce z lekko ciepłą wodą. Po kilkunastu sekundach rozłóż namoczony papier ryżowy na zwilżonej wodą desce. Na środku połóż 2 listki kolendry, na nich plaster tofu, a na tofu trochę podsmażonych warzyw. Zwiń sajgonki tak jak krokiety.

Pozostały olej rozgrzej mocno na czystej patelni z nieprzywieralną powłoką. Włóż sajgonki i smaż z każdej strony, aż będą złotego koloru. Podczas smażenia sajgonki nie mogą się stykać, inaczej się skleją ze sobą.

Sajgonki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, podane z ulubionym sosem w azjatyckim stylu i posypane sezamem.

*Wpis powstał we współpracy z marką Kikkoman.


1 komentarz:

  1. Pysznie się prezentują. Sos miodowo-imbirowy również lubię. :)

    OdpowiedzUsuń