Chrupiące sajgonki z marynowanym tofu i warzywami to pyszna przekąska dla tych, którzy uwielbiają kuchnię orientalną. Ja zajadałam je z pikantnym sosem miodowo-imbirowym.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (9 sztuk):
- 9 arkuszy papieru ryżowego
- 3-4 łyżki marynaty teriyaki od Kikkoman
- 200 g. naturalnego tofu
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 duża marchewka
- 1/2 cukinii
- 1 kalarepa
- 1-2 łyżki sezamu
- listki świeżej kolendry
- 1 łyżka posiekanej ostrej papryczki
- sól, pieprz
Tofu pokrój na 9 plasterków i zalej marynatą terijaki. Obtocz każdy plasterek tofu dokładnie w marynacie.
Marchewkę i kalarepę obierz ze skórki. Pokrój marchewkę, kalarepę i cukinię w cienkie plasterki, a te następnie w cieniutkie paseczki, na tzw. zapałkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć pokrojone warzywa oraz drobniutko posiekaną ostrą papryczkę. Oprósz całość solą i pieprzem i smaż często mieszając około 6 minut, aż warzywa trochę zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące.
Arkusze papieru ryżowego zanurzaj pojedynczo w szerokiej misce z lekko ciepłą wodą. Po kilkunastu sekundach rozłóż namoczony papier ryżowy na zwilżonej wodą desce. Na środku połóż 2 listki kolendry, na nich plaster tofu, a na tofu trochę podsmażonych warzyw. Zwiń sajgonki tak jak krokiety.
Pozostały olej rozgrzej mocno na czystej patelni z nieprzywieralną powłoką. Włóż sajgonki i smaż z każdej strony, aż będą złotego koloru. Podczas smażenia sajgonki nie mogą się stykać, inaczej się skleją ze sobą.
Sajgonki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, podane z ulubionym sosem w azjatyckim stylu i posypane sezamem.
*Wpis powstał we współpracy z marką Kikkoman.
Pysznie się prezentują. Sos miodowo-imbirowy również lubię. :)
OdpowiedzUsuń