Kotlety "schabowe" z kurczaka są bardzo powszechne i każdemu znane. Wystarczy jednak zmienić tylko sposób panierki, by cieszyć się kotletami drobiowymi w innym ciekawym wydaniu. Cienkie kotlety zanurzyłam w cieście ziołowym. Danie robi się bardzo szybko i jest przepyszne. Polecam każdemu, komu znudził się już klasyczny kotlet w bułce tartej :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Filety z kurczaka przekrój po grubości na pół. Powstaną 4 cienkie kotlety, które polej oliwą z oliwek, posyp tymiankiem i oprósz solą oraz pieprzem. Rozetrzyj przyprawy z każdej strony kotletów.
Do miski wlej mleko, dodaj jajko, śmietanę, mąkę kukurydzianą i 2 łyżki mąki pszennej. Wsyp posiekaną natkę i koperek. Wymieszaj trzepaczką.
W 2 łyżkach pozostałej mąki pszennej obtocz kotlety z obu stron, a następnie zanurzaj je w cieście ziołowym. Smaż na dużej patelni z dobrze rozgrzanym olejem, na średniej mocy palnika. Gdy kotlety będą miały ładny złoty kolor, przewróć je na drugą stronę i zrumień tak samo.
Kotlety w cieście podawaj z czym najbardziej lubisz np. z ziemniakami, kaszą czy ryżem oraz dodatkiem warzyw.
Pysznie przyrządzony filet. <3
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wykorzystam przepis jeśli można.
Życzę smacznego ! :)
Usuń