kwietnia 10, 2022

Babka limonkowa



Uwielbiam ciasta z kwaskową nutą cytrusów. Zapraszam Cię do wypróbowania przepisu na tą prostą babkę o smaku limonkowym. Będzie idealna na Wielkanoc.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (10-12 porcji):

  • 3 łyżki soku z limonek Limmi
  • 40 g. świeżego szpinaku
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 140 g. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 g. mąki pszennej
  • 60 g. mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 limonki
Lukier:
  • 80 g. cukru pudru
  • 4 łyżeczki soku z limonek Limmi
Oraz:
  • pół łyżeczki masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • skórka z limonki do dekoracji




Liście szpinaku włóż do wysokiego i wąskiego naczynia do blendowania. Dodaj sok z limonek, majonez i olej. Zmiksuj do powstania jednolitego zielonego płynu.

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Jajka (w temperaturze pokojowej) wbij do misy, dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Dodaj połowę mąki i połowę limonkowej mieszaniny. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Wsyp resztę mąki i wlej resztę mieszaniny i ponownie delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremki na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piecz na poziomie piekarnika o jeden niższym od środkowego przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika wyłóż babkę z formy i wystudź na kratce do studzenia wypieków.

Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj sok z limonek i miksuj przez 2 minuty. Gotowym lukrem udekoruj zimną babkę. Posyp skórką z limonki.

*Post powstał we współpracy z Limmi.



5 komentarzy:

  1. Witam! czy szpinak jest wyczuwalny w cieście?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć soku z prawdziwej limonki? Gdzie dostanę ewentualnie taki sok?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, Majonez jest konieczny można go czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka temp pieczenia?

    OdpowiedzUsuń