Uwielbiam ciasta z kwaskową nutą cytrusów. Zapraszam Cię do wypróbowania przepisu na tą prostą babkę o smaku limonkowym. Będzie idealna na Wielkanoc.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (10-12 porcji):
- 3 łyżki soku z limonek Limmi
- 40 g. świeżego szpinaku
- 1 czubata łyżka majonezu
- 2 łyżki oleju
- 3 jajka
- 140 g. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120 g. mąki pszennej
- 60 g. mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 limonki
Lukier:
- 80 g. cukru pudru
- 4 łyżeczki soku z limonek Limmi
Oraz:
Liście szpinaku włóż do wysokiego i wąskiego naczynia do blendowania. Dodaj sok z limonek, majonez i olej. Zmiksuj do powstania jednolitego zielonego płynu.
Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Jajka (w temperaturze pokojowej) wbij do misy, dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Dodaj połowę mąki i połowę limonkowej mieszaniny. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Wsyp resztę mąki i wlej resztę mieszaniny i ponownie delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremki na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piecz na poziomie piekarnika o jeden niższym od środkowego przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika wyłóż babkę z formy i wystudź na kratce do studzenia wypieków.
Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj sok z limonek i miksuj przez 2 minuty. Gotowym lukrem udekoruj zimną babkę. Posyp skórką z limonki.
*Post powstał we współpracy z Limmi.
Witam! czy szpinak jest wyczuwalny w cieście?
OdpowiedzUsuńNie :)
UsuńCzy można użyć soku z prawdziwej limonki? Gdzie dostanę ewentualnie taki sok?
OdpowiedzUsuńWitam, Majonez jest konieczny można go czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńJaka temp pieczenia?
OdpowiedzUsuń