Sałatka z jajkami i selerem marynowanym sprawdzi się idealnie na święta wielkanocne. Jest moją ulubioną zaraz po sałatce ŻYDOWSKIEJ.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki:
- 6 jajek
- 1 słoik selera marynowanego (170 g. po odsączeniu)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 łyżki majonezu
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1 por (bez najbardziej białej części)
- garść rodzynek
- sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
Por posiekaj drobniutko i wrzuć na sitko. Sitko włóż do miseczki tak, aby dotykało jej dna. Zalej por wrzącą wodą i odstaw na 15 minut. Rodzynki włóż do szklanki i również zalej wrzątkiem na 15 minut.
Por odciśnij dokładnie z wody, dociskając go do sitka grzbietem łyżki. Zaczekaj aż ostygnie. Rodzynki odciśnij z wody ściskając je w dłoni.
Seler, groszek i kukurydzę odsącz z zalewy i wrzuć do miski. Plastry ananasa pokrój w małą kosteczkę. Podobnie pokrój jajka i wrzuć wszystko do miski. Dodaj sparzony por, rodzynki i majonez. Dopraw sałatkę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem możesz posypać sałatkę szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz