kwietnia 14, 2022

Rolada szpinakowa z pastą jajeczną



Tej rolady nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Nie dość, że smakuje cudownie, to jeszcze wygląda jak milion dolarów ;)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki:

Ciasto szpinakowe:

  • 40 g. świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 7 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
Pasta jajeczna:
  • 7 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżi majonezu
  • 1 szalotka
  • sól, pieprz
Twarożek chrzanowy:
  • 2 łyżki drobno startych ugotowanych buraczków
  • 200 g. twarożku kanapkowego
  • 100 g. serka topionego
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • sól, pieprz



Piekarnik rozgrzej do 170°C. Blaszkę o wymiarach około 38/25 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

Szpinak włóż do wysokiego i wąskiego naczynia do blendowania. Dodaj 2 żółtka, olej, mąkę, troszkę pieprzu i około 1/3 łyżeczki soli. Zdbelnduj wszystko na pastę.
Białka ubij na sztywno. Dodaj do nich zieloną pastę ze szpinaku i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto wylej na przygotowaną blaszkę i rozprowadź do całym dnie. Wstaw do piekarnika i piecz 5-6 minut.
Po wyjęciu odczekaj 2 minuty po czym odklej papier od ciasta, z powrotem połóż na papier i zwiń ciasto wraz z papierem dość luźno (zaczynają od krótszego boku). Odstaw do wystudzenia.

Jajka zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj posiekaną drobniutko szalotkę, koperek i majonez. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

Oba serki przełóż do miski i rozdrobnij np. widelcem. Dodaj chrzan, buraczki i wymieszaj dokładnie. Dopraw solą i pieprzem.

Rozwiń roladę na dużej desce. Rozsmaruj na całej powierzchi ciasta różowy serek chrzanowy, a na nim warstwę pasty jajecznej. Zwiń całość w roladę zaczynając od krótszego boku ciasta. Owiń roladę folią i wstaw do lodówki na 5 godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz