W końcu i u mnie na blogu musiała pojawić się wspaniała efektowna beza pavlova. Nie wyobrażam sobie żeby w sezonie nie podać jej z wszechobecnymi na każdym kroku soczystymi truskawkami :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (beza o średnicy 21-22 cm.):
- 200 g. białek w temperaturze pokojowej
- 300 g. cukru drobnego do wypieków
- szczypta soli
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 200 g. mocno schłodzonego serka mascarpone
- 200 g. mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Do dekoracji:
Piekarnik rozgrzej do 120°C.
Białka wlej do misy do ubijania. Dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywno. Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawaj po 1 łyżce cukru. Czas ubijania powinien wynosić nie mniej niż 15 minut, najlepiej 18-20 minut.
Gdy już cały cukier będzie wmiksowany a białka będą sztywne i błyszczące, dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze minutę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj ołówkiem okrąg o średnicy 20 cm. Wyłóż bezę łyżką na środek okręgu, a następnie rozsmaruj. Na koniec grzbietem czystej łyżki podnieś brzegi ubitej masy ku górze.
Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę jeszcze 3 godziny.
Upieczona beza będzie chrupiąca na zewnątrz i miękka, delikatna w środku. Bezę ostrożnie wyjmij z piekarnika i wystudź.
Mascarpone i śmietankę miksuj na wysokich obrotach razem z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii aż utworzy się sztywny krem. Kremem i truskawkami udekoruj wierzch zimnej bezy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz