czerwca 01, 2022

Recenzja książki "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu"



Dlaczego Siga siga? Co to znaczy i skąd taki tytuł? Autorka książki Sabina Francuz już we wstępie rozjaśnia ten zwrot pisząc: "Myślę, że to, czego przede wszystkim brakuje, gdy siadamy do polskiego stołu, to uważność, z jaką Grecy oddają się byciu razem..."

Tak więc Siga... siga... to swoisty helleński slow life, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie.




Dzięki książce Wydawnictwa Znak poznasz greckie historie okraszone śródziemnomorskimi smakami i przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. 

Dieta śródziemnomorska to najpopularniejszy model żywieniowy na świecie. Dzięki autorce książki i zarazem bloga Głodne Kawałki, dowiesz się, co tak naprawdę się na niego składa i co wspólnego z nim mają greckie mity.




Ta pozycja kulinarna doprawiona jest smacznymi anegdotami oraz praktycznymi poradami wprowadzającymi równowagę i spokój do dzisiejszego kulinarnego chaosu. Znajdziesz w niej 80 przepisów zarówno na klasyczne, rodzinne greckie potrawy, jak i codzienne szybkie dania.

8 rozdziałów traktuje o najistotniejszych składnikach kuchni greckiej i sposobach, w jakich należy się z nimi obchodzić by czerpać z nich to co najlepsze. Dalej już receptury na sałatki, owoce morza, makarony, pieczywo, przystawki, sosy itd., świadczące o tym, że w Grecji słowa "obiad", "śniadanie" czy "kolacja" nie mają konwencjonalnego znaczenia. Kuchnia Grecji to proste jedzenie, które się rozumie, szanuje i które nie więzi godzinami przy garach.




Sięgnij po pozycję "Siga siga..." i siadając do stołu naucz się być tu i teraz, czerpiąc z chwili szczerą radość i pogodę ducha.


*Post powstał we współpracy z Wydawnictwem Znak.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz