maja 05, 2022

Rogale maślane



Cudownie maślane rogaliki idealne na śniadanie. Przechowuj je szczelnie zamknięte, aby nie straciły swojej miękkości. 


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (8 sztuk):

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 550 g. mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml. lekko ciepłego mleka
  • 100 ml. lekko ciepłej wody
  • 200 g. miękkiego masła




  • Rozkrusz drożdże do miseczki. Wsyp cukier, 2 łyżki z odważonej mąki i mleko. Wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Pozostałą mąkę wymieszaj w dużej misce z solą. Wlej do mąki wyrośnięty zaczyn oraz wodę. Krótko wymieszaj i wyrabiaj chwilę. Do ciasta dodaj masło w temperaturze pokojowej i wyrabiaj przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy kawałek formuj w długi trójkąt o podstawie 10 cm i wysokości około 30 cm. Zwijaj rogaliki zaczynając od podstawy trójkątów, a następnie nadaj im kształt półksiężyców. Rogaliki ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zaczekaj aż podrosną (około 15 minut). Włóż rogaliki do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz 20-25  minut.




    1 komentarz: