czerwca 12, 2022

Chłodnik z botwinki



Obowiązkowy chłodnik gdy na zewnątrz robi się naprawdę gorąco :) Jeśli chcesz aby był bardziej treściwy, możesz dodać również do niego starte ogórki i rzodkiewkę.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (3 porcje):

  • 1 pęczek botwinki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z wytłoczyn
  • 250 ml. wywaru warzywnego
  • 600 ml. maślanki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz



Botwinkę umyj. Odetnij buraczki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Łodygi i liście drobno posiekaj.
Na dużą patelnię wrzuć masło i wlej oliwę. Po rozgrzaniu wrzuć drobno posiekaną cebulę, starte buraczki i pokrojone łodygi. Smaż około 3 minut co chwilę mieszając. Dodaj starty drobno czosnek, połowę posiekanego koperku i liście botwinki, smaż 2 minuty.
Na patelnię wlej wywar, przykryj pokrywką i duś 5 minut na małym ogniu. Następnie przełóż zawartość patelni do miski i wystudź.
Do uduszonej zimnej botwinki wlej maślankę i sok z cytryny. Dorzuć posiekany szczypiorek i pozostały koperek. Dopraw chłodnik solą i pieprzem. Wymieszaj. Schłodź w lodówce przez minimum 1 godzinę. Podawaj z jajkiem na twardo.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz