Dziś będą w zasadzie dwa przepisy. Jeden na domowy chleb z suszonymi pomidorami, drugi na grzanki z tego właśnie chleba.
Mamy lato więc warto podgrillować kromki chleba na grillu i podać je z pysznym grillowanym bakłażanem, zanurzonym w aromatycznej oliwie z oliwkami. Do tego pokruszony ser manouri... to jest pyszne! :)
Oprócz przepisów mam również dzisiaj dla Ciebie super rabat na całe zakupy w sklepie Naturalnie Zdrowe. Rabat 10% na wszystkie produkty ważny jest aż do końca sierpnia! :) Wystarczy, że użyjesz kodu: NATALIA10.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki na chleb:
- 500 g. mieszanki chlebowej Chleb z suszonymi pomidorami od Naturalnie Zdrowe
- 10 g. świeżych drożdży
- 390 ml. wody w temperaturze pokojowej
Składniki na grzanki z bakłażanem (4 porcje):
- 4 kromki chleba z suszonymi pomidorami
- 1 bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- kilka oliwek kalamata (lub czarnych)
- 60 g. sera manouri (lub fety)
- sól, pieprz
Drożdże rozpuść w wodzie (temperatura 24-26°C). Dodaj mieszankę chlebową, wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
Pozostaw ciasto w misce, pod przykryciem na 30 minut.
Uformuj z ciasta chleb i przełóż do formy keksowej posmarowanej odrobiną oleju. Przykryj chleb ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 230°C. Wierzch chleba spryskaj wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze około 30-35 minut.
Wyjmij chleb z pieca i po kilku minutach wyłóż w formy na kratkę do studzenia.
Bakłażana pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm.
Oliwę wymieszaj w misce z posiekanymi oliwkami, natką pietruszki, startym drobno czosnkiem, sokiem z cytryny i miodem. Dopraw mieszankę solą i pieprzem.
4 kromki wystudzonego chleba zgrilluj. To samo zrób z plastrami bakłażana, którego następnie włóż do miski z marynatą i delikatnie przemieszaj.
Na grzanki nakładaj bakłażana wraz z marynatą i oliwkami. Wierzch posyp pokruszonym serem manouri.
* Wpis powstał we współpracy z Naturalnie Zdrowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz