czerwca 17, 2022

Grzanki z grillowanym bakłażanem i oliwkami



Dziś będą w zasadzie dwa przepisy. Jeden na domowy chleb z suszonymi pomidorami, drugi na grzanki z tego właśnie chleba. 

Mamy lato więc warto podgrillować kromki chleba na grillu i podać je z pysznym grillowanym bakłażanem, zanurzonym w aromatycznej oliwie z oliwkami. Do tego pokruszony ser manouri... to jest pyszne! :)

Oprócz przepisów mam również dzisiaj dla Ciebie super rabat na całe zakupy w sklepie Naturalnie Zdrowe. Rabat 10% na wszystkie produkty ważny jest aż do końca sierpnia! :) Wystarczy, że użyjesz kodu: NATALIA10.




Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki na chleb:

  • 500 g. mieszanki chlebowej Chleb z suszonymi pomidorami od Naturalnie Zdrowe
  • 10 g. świeżych drożdży
  • 390 ml. wody w temperaturze pokojowej
Składniki na grzanki z bakłażanem (4 porcje):
  • 4 kromki chleba z suszonymi pomidorami
  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka oliwek kalamata (lub czarnych)
  • 60 g. sera manouri (lub fety)
  • sól, pieprz



Drożdże rozpuść w wodzie (temperatura 24-26°C). Dodaj mieszankę chlebową, wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
Pozostaw ciasto w misce, pod przykryciem na 30 minut.
Uformuj z ciasta chleb i przełóż do formy keksowej posmarowanej odrobiną oleju. Przykryj chleb ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 230°C. Wierzch chleba spryskaj wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze około 30-35 minut.
Wyjmij chleb z pieca i po kilku minutach wyłóż w formy na kratkę do studzenia.

Bakłażana pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm.
Oliwę wymieszaj w misce z posiekanymi oliwkami, natką pietruszki, startym drobno czosnkiem, sokiem z cytryny i miodem. Dopraw mieszankę solą i pieprzem.

4 kromki wystudzonego chleba zgrilluj. To samo zrób z plastrami bakłażana, którego następnie włóż do miski z marynatą i delikatnie przemieszaj.
Na grzanki nakładaj bakłażana wraz z marynatą i oliwkami. Wierzch posyp pokruszonym serem manouri.

* Wpis powstał we współpracy z Naturalnie Zdrowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz