To ciasto przygotujesz szybko i zawsze Ci wyjdzie. A po za tym, że jest mega proste, to smakuje zaskakująco dobrze! :) W sezonie zrób je z rabarbarem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto było bazą do jakich tylko sobie wymarzysz owoców :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (tortownica 24 cm.):
- około 300 g. rabarbaru
- 4 jajka
- 130 g. masła
- 130 g. cukru
- 300 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oraz:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Białka jaj oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, a następnie cały czas miksując dodawaj cukier w trzech partiach. Gdy cukier się skończy, dodawaj po jednym żółtku cały czas ubijając mikserem.
Dodaj połowę mąki przesianej przez sito i wymieszanej w proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką lub szpatułką. Wsyp resztę mąki z proszkiem i ponownie wymieszaj delikatnie. Wlej rozpuszczone i ostudzone masło i wymieszaj dobrze do połączenia składników.
Ciasto przełóż do tortownicy posmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Wyrównaj wierzch, aa na nim poukładaj rabarbar pokrojony w ukośne kawałeczki. lekko wciśnij kawałki rabarbaru w ciasto. wierzch posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół).
Piecz około 45 minut, do suchego patyczka i ładnego zrumienienia ciasta.
Po wystudzeniu na kratce wyjmij ciasto z formy i posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz