To już końcówka sezonu szparagowego. Spróbuj ich w towarzystwie pieczonych młodych ziemniaczków i gzika :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 500 g. młodych ziemniaczków
- 4 ząbki czosnku w łupinkach
- 1 duża gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- skórka otarta z 1/4 cytryny
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250 g. zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek (z wytłoczyn)
- 1 cebulka dymka
- sól, pieprz
Gzik:
- 250 g. twarogu półtłustego
- 120 g. kwaśnej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- posiekany szczypiorek (tyle ile lubisz)
- sól, pieprz
Ziemniaczki dokładnie wyszoruj i umyj. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj 10 minut. Odcedź.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Każdy ziemniak rozgnieć lekko tłuczkiem do ziemniaków, tylko tyle, żeby lekko pękł. Włóż do naczynia do zapiekania, polej olejem, dodaj listki rozmarynu, skórkę z cytryny, czosnek w łupinach i mąkę ziemniaczaną. Posól i popieprz. Przemieszaj, aby ziemniaczki pokryły się dobrze olejem i mąką.
Piecz z termoobiegiem przez 30 minut.
Twaróg rozgnieć widelcem w misce. Wymieszaj ze śmietaną, szczypiorkiem i drobno startym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać posiekany koperek.
Ze szparagów odłam zdrewniałe końce. Łodygi pokrój na 2 cm. kawałki, dymkę w piórka lub plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj szparagi i cebulkę, smaż na średniej mocy palnika przez 4 minuty. Mieszaj co chwilę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz