czerwca 20, 2022

Pieczone młode ziemniaczki ze szparagami



To już końcówka sezonu szparagowego. Spróbuj ich w towarzystwie pieczonych młodych ziemniaczków i gzika :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

  • 500 g. młodych ziemniaczków
  • 4 ząbki czosnku w łupinkach
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 g. zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (z wytłoczyn)
  • 1 cebulka dymka
  • sól, pieprz
Gzik:
  • 250 g. twarogu półtłustego
  • 120 g. kwaśnej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekany szczypiorek (tyle ile lubisz)
  • sól, pieprz



Ziemniaczki dokładnie wyszoruj i umyj. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj 10 minut. Odcedź.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Każdy ziemniak rozgnieć lekko tłuczkiem do ziemniaków, tylko tyle, żeby lekko pękł. Włóż do naczynia do zapiekania, polej olejem, dodaj listki rozmarynu, skórkę z cytryny, czosnek w łupinach i mąkę ziemniaczaną. Posól i popieprz. Przemieszaj, aby ziemniaczki pokryły się dobrze olejem i mąką.
Piecz z termoobiegiem przez 30 minut.

Twaróg rozgnieć widelcem w misce. Wymieszaj ze śmietaną, szczypiorkiem i drobno startym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać posiekany koperek.

Ze szparagów odłam zdrewniałe końce. Łodygi pokrój na 2 cm. kawałki, dymkę w piórka lub plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj szparagi i cebulkę, smaż na średniej mocy palnika przez 4 minuty. Mieszaj co chwilę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz