lipca 05, 2022

Podpłomyki z botwinką



Dziś chcę podrzucić Ci przepis na fajne wykorzystanie botwinki. Razem z kozim serem smakuje wybornie. Takie podpłomyki sprawdzą się super zarówno na śniadanie, jak i kolację.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (3 porcje):

Podpłomyki:

  • 160 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 szczypty soli
  • 2 g. proszku do pieczenia
  • 100 ml. gorącej wody
Botwinka z kozim serem:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 ml. śmietanki 36%
  • 150 g. roladki koziej dojrzewającej
  • sól, pieprz
Oraz:
  • kilka listków botwinki lub/i szczawiku
  • natka pietruszki
  • olej z pestek dyni



Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i wlej wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ciasto miseczką na 20 minut.

Buraczki i łodygi botwinki pokrój w drobną kostkę. Liście botwinki posiekaj. Kozią roladkę pokrój w plasterki.
Na patelni rozpuść masło. Wrzuć cebulę posiekaną w piórka, pokrojone buraczki i łodygi. Smaż 2 minuty. Dodaj ocet i liście botwinki. Wymieszaj i wlej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach gotowania wrzuć połowę koziej roladki pokrojonej w plasterki. Duś jeszcze minutę aż ser trochę się rozpuści. Zestaw z ognia.

Ciasto na podpłomyki podziel na 3 kawałki. Każdy rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 20 cm i smaż na suchej mocno rozgrzanej patelni po 1-2 minuty z obu stron.

Na podpłomyki wyłóż duszoną botwinkę z kozim serem. Poukładaj pozostałe plasterki roladki koziej. Posyp natką i listkami botwinki, skrop olejem z pestek dyni.




2 komentarze:

  1. Oj tak i założę się, że smakują równie pysznie;) Muszę ich spróbować:D

    OdpowiedzUsuń