Dziś chcę podrzucić Ci przepis na fajne wykorzystanie botwinki. Razem z kozim serem smakuje wybornie. Takie podpłomyki sprawdzą się super zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (3 porcje):
Podpłomyki:
- 160 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka oleju
- 2 szczypty soli
- 2 g. proszku do pieczenia
- 100 ml. gorącej wody
Botwinka z kozim serem:
- 1 pęczek botwinki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 200 ml. śmietanki 36%
- 150 g. roladki koziej dojrzewającej
- sól, pieprz
Oraz:
Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i wlej wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ciasto miseczką na 20 minut.
Buraczki i łodygi botwinki pokrój w drobną kostkę. Liście botwinki posiekaj. Kozią roladkę pokrój w plasterki.
Na patelni rozpuść masło. Wrzuć cebulę posiekaną w piórka, pokrojone buraczki i łodygi. Smaż 2 minuty. Dodaj ocet i liście botwinki. Wymieszaj i wlej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach gotowania wrzuć połowę koziej roladki pokrojonej w plasterki. Duś jeszcze minutę aż ser trochę się rozpuści. Zestaw z ognia.
Ciasto na podpłomyki podziel na 3 kawałki. Każdy rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 20 cm i smaż na suchej mocno rozgrzanej patelni po 1-2 minuty z obu stron.
Na podpłomyki wyłóż duszoną botwinkę z kozim serem. Poukładaj pozostałe plasterki roladki koziej. Posyp natką i listkami botwinki, skrop olejem z pestek dyni.
przepysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńOj tak i założę się, że smakują równie pysznie;) Muszę ich spróbować:D
OdpowiedzUsuń