Przedstawiam przepis na chałkę idealną. Cudownie mięciutka, posypana kruszonką, aż chciałoby się ją codziennie zjeść na śniadanie :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (1 naprawdę duża lub 2 mniejsze chałki):
- 20 g. świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 350 g. mąki pszennej tortowej
- 150 ml. lekko ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g. masła
Kruszonka:
- 25 g. mąki pszennej tortowej
- 25 g. cukru
- 15 g. masła
Oraz:
Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj 2 łyżki cukru i 3 łyżki z odważonej mąki. Wlej lekko ciepłe mleko, całość dobrze wymieszaj aby nie było grudek i odstaw na 15 minut.
Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Masło rozpuść i ostudź.
Zaczyn drożdżowy wlej do mąki, dodaj 2 jajka i rozpuszczone masło. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie wyrabiaj ciasto w misce przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę zagnieć w miseczce.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obficie posypany mąkę. Ciasto podziel na pół. Weź połowę ciasta i podziel ją z kolei na 3 części. Z każdego kawałka uformuj długi wałeczek, a następnie z tych trzech wałeczków ciasta zapleć tradycyjny warkocz. Ułóż warkocz na blaszce posmarowanej olejem formując ładny kształt chałki. To samo zrób z drugą połową ciasta. Powstaną dwie średniej wielkości chałki. Możesz też nie dzielić ciasta i zrobić jedną dużą chałkę (wtedy czas pieczenia wyniesie 30 minut).
Chałki na blaszce odstaw na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 170°C.
Chałki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez 25 minut.
Po upieczeniu przełóż na kratkę do studzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz