Wszyscy zapewne choć raz jedli knedle ze śliwkami. A próbowałeś/aś może nadziać te kluski malinami? Ja poszłam krok dalej i dodałam jeszcze kawałeczki koziego sera, który doskonale pasuje do malin. Polecam! :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 700 g. obranych ziemniaków
- 1 jajko
- 70 g. mąki pszennej + troszkę do formowania kulek
- 20 g. mąki ziemniaczanej
- około 250 g. świeżych malin
- 130 g. półtwardego sera koziego w kawałku Goat Farm
Do podania:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Po wystudzeniu przeciśnij przez praskę (jeszcze lepiej gdy ziemniaki ugotujesz dzień wcześniej). Dodaj jajko i obie mąki. Wymieszaj i zagnieć krótko ciasto na blacie.
Ser pokrój w małą kosteczkę.
Z ciasta odcinaj niewielkie kawałki, wielkości niedużej limonki i rób płaskie placuszki. Na środek połóż 2 kawałeczki sera i kilka małych malin. Zlep ciasto tak, aby jak najlepiej schować nadzienie w środku.
Po ulepieniu wszystkich knedli, wrzucaj je na wrzącą wodę. Gotuj około 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem kokosowym.
* post powstał we współpracy z marką Goat Farm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz