lipca 15, 2022

Knedle z malinami i kozim serem



Wszyscy zapewne choć raz jedli knedle ze śliwkami. A próbowałeś/aś może nadziać te kluski malinami? Ja poszłam krok dalej i dodałam jeszcze kawałeczki koziego sera, który doskonale pasuje do malin. Polecam! :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (4 porcje):

  • 700 g. obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 70 g. mąki pszennej + troszkę do formowania kulek
  • 20 g. mąki ziemniaczanej
  • około 250 g. świeżych malin
  • 130 g. półtwardego sera koziego w kawałku Goat Farm
Do podania:
  • kwaśna gęsta śmietana
  • cukier kokosowy (lub trzcinowy)



Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Po wystudzeniu przeciśnij przez praskę (jeszcze lepiej gdy ziemniaki ugotujesz dzień wcześniej). Dodaj jajko i obie mąki. Wymieszaj i zagnieć krótko ciasto na blacie.

Ser pokrój w małą kosteczkę.

Z ciasta odcinaj niewielkie kawałki, wielkości niedużej limonki i rób płaskie placuszki. Na środek połóż 2 kawałeczki sera i kilka małych malin. Zlep ciasto tak, aby jak najlepiej schować nadzienie w środku.

Po ulepieniu wszystkich knedli, wrzucaj je na wrzącą wodę. Gotuj około 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem kokosowym.

* post powstał we współpracy z marką Goat Farm.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz