sierpnia 29, 2022

Bruschetta z przegrzebkami

Bruschetta z przegrzebkami


Bruschetta to jedno z najprostszych możliwych przekąsek. A ja niczego tak nie lubię, jak właśnie maksimum smaku i zadowolenia dzięki kilku prostym składnikom. Tym razem jednak postanowiłam, że będzie bardziej wykwintnie i prosta bruschetta została wzbogacona o cudownie delikatne przegrzebki. Taka przystawka z owocami morza świetnie nadaje się na kolację :)


Składniki (2 porcje):

  • 3 duże kromki pieczywa pszennego lub pszenno-żytniego
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kilka gałązek bazylii greckiej (lub zwykłej)
  • 6 szt. przegrzebków (małży św. Jakuba)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z drugiego tłoczenia
  • sól morska
  • pieprz

Bruschetta z przegrzebkami



Przegrzebki rozmroź wcześniej, wkładając je na noc do lodówki. Opłucz w zimnej wodzie i odsącz dobrze na ręczniku papierowym.

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Połowę pokrój w małą kosteczkę, a połowę zetrzyj na dużych oczkach i przełóż na sito dla odsączenia płynu.
Przełóż wszystkie pomidory do miski, dodaj posiekaną bazylię, starty drobno czosnek i pieprz do smaku. Wymieszaj.

Kromki pieczywa przekrój na pół i mocno zrumień na suchej patelni. Przewróć na drugą stronę, ułóż na grzankach salsę pomidorową i przykryj patelnię pokrywką. Co chwilę sprawdzaj czy spód ładnie się zarumienił. Zdejmij bruschetty na talerz.

Na drugiej patelni rozgrzej mocno oliwę z drugiego tłoczenia (pomace), włóż przegrzebki i smaż na mocnym ogniu minutę. Przewróć na drugą stronę, smaż 30 sekund, dodaj łyżkę masła i obtocz w nim przegrzebki. Oprósz solą i pieprzem.

Na bruschettach układaj przegrzebki wraz z masełkiem ze smażenia. Posyp solą morską i polej oliwą z pierwszego tłoczenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz