Bardzo lubię wszystkie ryby. Pieczenie to jeden ze zdrowszych sposobów na ich przyrządzenie i właśnie tak je lubię najbardziej. Pieczona dorada i warzywa to bardzo smaczne i jakże łatwe i szybkie danie! :)
Składniki (2 porcje):
- 2 patroszone świeże dorady
- 6 łyżek oliwy z drugiego tłoczenia
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek natki pietruszki
- 6 mniejszych ziemniaków
- 1 mała zielona papryka
- 1/2 małej cukinii
- 1 marchew
- 2 cebule
- 3 plastry cytryny
- sól, pieprz
Ryby dokładnie wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz i polej połową oliwy. Oprósz solą i pieprzem. Do wnętrza ryb włóż gałązki ziół (2 gałązki rozmarynu odłóż do warzyw) i ułóż je w dużym naczyniu do zapiekania. Każdą doradę natnij w trzech miejscach, w które włóż półplasterki cytryny.
Ziemniaki (najlepiej młode) wyszoruj szczoteczką i pokrój w dużą kostkę, około 3x3 cm.
W takie same kawałki pokrój paprykę. Marchewkę obierz i posiekaj w grube plastry. Cebule pokrój w ćwiartki lub ósemki. Cukinię pokój w grube półplasterki.
Do wszystkich warzyw wlej resztę oliwy, dodaj listki rozmarynu, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Wyłóż warzywa do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzej do 200°C, grzanie góra-dół.
Najpierw wstaw do nagrzanego piekarnika naczynie z warzywami. Piecz 30 minut.
Następnie włącz dodatkowo termoobieg i włóż naczynie z doradami. Piecz ryby i warzywa jeszcze 30 minut. W czasie pieczenia przemieszaj warzywa 2-3 razy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz