sierpnia 30, 2022

Pieczona dorada z warzywami



Bardzo lubię wszystkie ryby. Pieczenie to jeden ze zdrowszych sposobów na ich przyrządzenie i właśnie tak je lubię najbardziej. Pieczona dorada i warzywa to bardzo smaczne i jakże łatwe i szybkie danie! :)


Składniki (2 porcje):

  • 2 patroszone świeże dorady
  • 6 łyżek oliwy z drugiego tłoczenia
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 6 mniejszych ziemniaków
  • 1 mała zielona papryka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 3 plastry cytryny
  • sól, pieprz




Ryby dokładnie wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz i polej połową oliwy. Oprósz solą i pieprzem. Do wnętrza ryb włóż gałązki ziół (2 gałązki rozmarynu odłóż do warzyw) i ułóż je w dużym naczyniu do zapiekania. Każdą doradę natnij w trzech miejscach, w które włóż półplasterki cytryny.

Ziemniaki (najlepiej młode) wyszoruj szczoteczką i pokrój w dużą kostkę, około 3x3 cm.
W takie same kawałki pokrój paprykę. Marchewkę obierz i posiekaj w grube plastry. Cebule pokrój w ćwiartki lub ósemki. Cukinię pokój w grube półplasterki.
Do wszystkich warzyw wlej resztę oliwy, dodaj listki rozmarynu, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Wyłóż warzywa do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik rozgrzej do 200°C, grzanie góra-dół.

Najpierw wstaw do nagrzanego piekarnika naczynie z warzywami. Piecz 30 minut.
Następnie włącz dodatkowo termoobieg i włóż naczynie z doradami. Piecz ryby i warzywa jeszcze 30 minut. W czasie pieczenia przemieszaj warzywa 2-3 razy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz